Urobte si na okne zdravú klíčkovú záhradku
Rastlinné klíčky patria k najbohatším zdrojom vitamínov, minerálov a aminokyselín. Len málo potravín s takým vynikajúcim efektom pre zdravie si vyžaduje tak málo času, energie a peňazí na prípravu.
Semienka na klíčenie a konzumáciu si kupujeme v obchodoch s biopotravinami. Určite na priame jedenie nepoužívame semená určené na sejbu do pôdy, zvyčajne bývajú chemicky ošetrené alebo namorené.
7 krokov k zdravým klíčkom
- Semienka dôkladne premyjeme a zalejeme vodou – podľa veľkosti na 4 až 12 hodín. Voda musí byť kvalitná, najlepšia je prefiltrovaná. Chlórovaná voda z kohútika nakličovanie spomaľuje. Napríklad z jednej lyžice semien lucerny vyrastie približne kilogram klíčkov.
- Po namáčaní zlejeme všetku vodu, semienka prepláchneme a necháme dobre odkvapkať, lebo nadbytočná voda by mohla spôsobiť plesnivenie.
- Semienka presypeme do nakličovacích misiek (tzv. automatické klíčidlá), ktoré sa dajú kúpiť, no poslúži aj čistý zaváraninový pohár so širokým hrdlom, ktorý prekryjeme priedušnou látkou. Nastáva čas klíčenia, ktorý trvá 1 až 5 dní. Klíčky najlepšie pučia pri teplote okolo 21 stupňov.
- Základnou zásadou pri nakličovaní semien je pravidelné denné preplachovanie dva razy – napríklad vždy ráno a večer. Zabránime tak vzniku tzv. metabolického odpadu. Aj je v byte teplejšie, treba preplachovať častejšie. Zároveň treba vylievať aj tekutinu, ktorá vzniká pri klíčení.
- Nádobu s klíčiacimi semienkami treba uložiť do tmy, napríklad do skrinky v kuchyni, ideálne je, ak je skrinka v blízkosti radiátora.
- Po približne 3 až 5 dňoch by mali byť klíčky dostatočne vyvinuté. Vyložíme ich na pár hodín na okenný parapet na svetlo a slnko, aby sa „nabili energiou“.
- Takto naklíčené semienka opäť opláchneme a môžeme konzumovať. Nezjedené klíčky vo vákuovom obale vydržia ešte asi 5 až 7 dní. Musíme ich pravidelne kontrolovať.
Klíčky a vitamíny
- C – naklíčená šošovica, reďkovka, červená kapusta, lucerna, fazuľa azuki, fazuľa mungo
- A – naklíčená kapusta, hrach, horčica
- B1, B2 – naklíčená lucerna, pšenica, slnečnica, sezam
- E – naklíčená pšenica, ovos, sezam, mandle, slnečnica
- K – naklíčená lucerna
Okrem vitamínov obsahujú klíčky vlákninu, minerálne látky, stopové prvky a antioxidanty. Už po dvoch hodinách klíčenia sa v semienku zvyšuje obsah vitamínov a iných látok o 50 až 200 percent. Napríklad lyžica naklíčených semien reďkovky poskytne organizmu toľko prospešných látok, ako má približne 30 kusov dozretých reďkoviek.