Španielska kuchyňa – svieža a jednoduchá!

Španielska kuchyňa je ľudová. Narozdiel od francúzskej, ktorá sa z bežných domácností “presunula” do prvotriednych reštaurácií.  Jedlá sú jednoduché, nekomplikované, vyrobené zo sezónne dostupných surovín a najmä takých, ktoré sú pestované v tom ktorom regióne.

Počas dlhých storočí bola španielska kuchyňa ovplyvnená mnohými národmi a ich kultúrami. Ovplyvnili ju Féničania, Rimania, ktorí položili základy kulinárskeho umenia v mnohých krajinách Európy, ale tiež  Mauri, ktorí prišli na pyrenejský polostrov zo severnej Afriky a zostali takmer 500 rokov. Výrazne ovplyvnilo španielsku kuchyňu objavenie Ameriky. Španielski dobyvatelia priniesli do Európy také kulinárske skvosty ako sú zemiaky, paradajky, kukurica, avokádo či paprika.

Španielska kuchyňa

Kulinárske regióny Španielska

Španielska kuchyňa sa mení od regiónu k regiónu. Na severe Španielska, v Galícii a Astúrii, sa hojne používajú morské plody a obľúbené sú najrôznejšie omáčky. Pyrenejská oblasť je domovom chilindrones, jedla pripraveného z dusených paprík, paradajok a cibule, ktoré sa podáva ako príloha. Cataluña, alebo po našom Katalánsko, obľubuje takzvané cazuelas. Sú to jedlá varené v jednom hrnci a obsahujú akékoľvek mäso a zeleninu. Z východnej časti Španielska, ktorá zahŕňa aj Valenciu, pochádza notoricky známa paella. Najznámejšia je Paella Valenciana. Nezabudnuteľný zážitok je pozorovať Španielov, ako si z prípravy paelly dokážu urobiť ďalší druh feisty. Donesú na námestia obrovské panvice a varia a jedia a varia… až kým sa neminie. Andalúzia je zasa známa svojimi vyprážanými rybami. V centrálnom Španielsku dominuje pečené mäso a cocidos, teda dusené mäso so zeleninou na mnohé spôsoby.

Základy bohatých chutí

Dve základné ingrediencie sú rovnaké v celom Španielsku: olivový olej a cesnak. Ale sú aj ďalšie suroviny, ktoré sa hojne využívajú v mnohých regionálnych kuchyniach. Šunku, alebo ako hovoria španieli jamón, si veľmi cenia. Berú ju veľmi vážne a za kvalitnú šunku sú ochotní zaplatiť doslova majetok. Niektoré druhy šunky majú dokonca označenie pôvodu, tak, ako to poznáme napríklad pri talianskych vínach. Keďže sa Španielsko nachádza na polostrove a je obklopené z troch strán morom, na trhu je vždy dostatok čerstvých morských plodov. Všetko, ryby, krevety, dokonca aj chobotnice a mladé úhory bežne nájdete na jedálničkoch Španielov. Nájdeme tu tiež úžasné syry všetkých druhov. Vyrábajú sa z ovčieho, kravského, aj kozieho mlieka. Známy je tvrdý zrejúci syr manchego z La Mancha, či naopak mäkký krémový tetilla z Galície. Španieli jedia denne vajcia: vyprážané alebo plnené, v dezertoch či šalátoch. Najčastejšie však v jedinečnej vaječnej omelete, tortilla Española.

Španielska kuchyňa

Tapas a iné dobroty

Niekoľko jedál získalo popularitu v celom Španielsku, či dokonca medzinárodne.  Práve spomínaná tortilla Española je jedným z nich. Okrem vajec obsahuje zemiaky a cibuľu. Môže sa podávať ako tapas, ale aj ako jednoduchá večera. Keďže sa ľahko prenáša, Španieli z nej často robia aj bocadillos – sendviče, ktorých náplňou je práve táto zemiaková omeleta. Zvláštne? Vyskúšajte a uvidíte.

Ďalšou obľúbenou pochúťkou je Gazpacho. Studená paradajková polievka pochádzajúca z Andalúzie. Počas leta ju servírujú prakticky všade. Španieli si pripravia Gazpacho do veľkého džbánu a čaká na nich v chladničke, až pokiaľ sa nepotrebujú schladiť.

Španielska kuchyňa

Nemôžeme vynechať ani Paellu. Tá najznámejšia, Paella Valenciana  pochádza z Valencie. Vidiečania do tohoto jedla namiešali, okrem ryže, králičie mäso, slimáky a zeleninu a varili ju na otvorenom ohni. Dnes sa vyvinula do rôznych podôb a môže obsahovať ryby, krevety a rôzne druhy mäsa.

Ak hovoríme o Španielsku, nemôžeme vynechať už niekoľkokrát spomínané tapas. Tapas sú fenomén, ale rovnako aj delikátna pochúťka, bez ktorej si Španieli nevedia predstaviť svoj život. Tapas môže byť prakticky čokoľvek od plátku tuniaka, koktejlovej cibuľky a olivy nabodnutej na dlhé špáradlo, či mäso s omáčkou podávané v miniatúrnej servírovacej miske. Alebo niečo medzi tým. Tapas sa natoľko stali súčasťou kultúry a spoločenského života, že si Španieli vymysleli slovo, “tapear”, ktoré znamená “ísť a jesť tapas”! Tapas udržujú Španielov sýtych, aby vydržali dlhé cesty z baru do baru pred plnohodnotnou neskorou, niekedy až polnočnou večerou.

Urobte tak, ako Španieli  – vychutnajte si ich s pohárom červeného vína, ale najmä v uvoľnenej atmosfére.

Ako hovoria španieli „Buen provecho!“ – dobrú chuť.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach