Suroviny:
Na želé: 3 balíčky tortového želé žltého, 700 ml ovocnej šťavy alebo džúsu, 2 zarovnané PL cukru
Na náplň: 500 g mascarpone, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 KL vanilkového extraktu, 1 balíček citrónovej kôry, 200 g práškového cukru, 1 balíček želatínového stužovača, 100 ml vlažnej vody, 200 ml smotany na šľahanie
Ešte potrebujeme: plech na pečenie (20 x 30 cm), elektrický ručný šľahač
Postup:
1. Na prípravu dezertu pripravíme tortové želé podľa návodu na obale so šťavou alebo džúsom a cukrom. Na plech opláchnutý studenou vodou nalejeme ⅓ želé a necháme v chladničke stuhnúť.
2. Na prípravu náplne v mise zmiešame mascarpone s vanilkovým cukrom, extraktom, kôrou a cukrom a vymiešame dohladka. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do zmesi. Smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a zľahka vmiešame do zmesi.
3. Na stuhnuté želé nanesieme polovicu náplne a uhladíme. Nalejeme druhú tretinu želé a odložíme do chladničky stuhnúť
(ak želé v kastróliku stuhlo, môžeme ho znovu rozohriať).
4. Nanesieme druhú polovicu náplne a zalejeme zvyšným želé. Odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky stuhnúť. Potom dezert nakrájame na kocky.
Tipy:
Dezert môžeme podávať so šľahačkou a lístkom mäty alebo medovky.
Na dezert môžeme pred naliatím poslednej vrstvy želé naukladať ovocie (napr. marhule alebo ananás).
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 12 porcií