Šalviový chlieb s cesnakom

Doba prípravy 110 minútNáročnosť

Šalviový chlieb s cesnakom oceníte na každej grilovačke. Rovnako je vhodný aj v chladnejších mesiacoch na rôzne oslavy.

Suroviny na šalviový chlieb s cesnakom:

400 g pšeničnej chlebovej múky, 100 g celozrnnej špaldovej múky, 1 balíček sušeného droždia, 2 lyžičky soli, 1 lyžica cukru, 350 ml vlažnej vody

Náplň – šalviové pesto: 

1 hrnček natrhaných čerstvých lístkov šalvie, 2 hrsti vlašských orechov, 4 strúčiky cesnaku, 80 g nastrúhaného parmezánu, 125 g Hery

Šalviový chlieb

Postup:

Všetky suroviny na cesto dajte do robota a vymiešajte nelepivé, hladké cesto. Prikryte ho potravinárskou fóliou a nechajte hodinu kysnúť.

Medzitým si pripravte šalviovú náplň – pesto. Heru rozpusťte. Všetky suroviny dajte do mixéru a rozmixujte na hladkú zmes.

Vykysnuté cesto rozdeľte na polovicu. Každú polovicu zvlášť rozvaľkajte na obdĺžnik s veľkosťou asi 20 x 40 cm. Potrite pestom (to tiež rozdeľte na polovicu). Nedotierajte až ku okrajom. Nechajte asi 1 cm voľného miesta.

Zrolujte napevno a položte na dosku, spojom nadol. Rozrežte ostrým nožom pozdĺžne na polovicu. Prepleťte spolu dve rozrezané časti tak, aby orezaná strana zostala navrchu.

Potrite rozpustenou Herou, posypte trochou nastrúhaného parmezánu a dajte na hodinu dokysnúť pod utierku. Budete mať dva prepletené „chleby“.

Mohlo by vás zaujímať

Môj život bez lepku

Hranatý chlieb

130 minútSuroviny na hranatý chlieb: 500 g Mix B – Bread-Mix, 7 g prášku do pečiva alebo 15 g pivovarských kvasníc, 100 g margarín alebo 30… Čítaj ďaľej
Šalviový chlieb

Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 35 – 40 minút dozlatista. Potom nechajte trochu vychladnúť.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach