Hummus je arabská špecialita, ktorej základom je sezamové maslo a cícer. Tajomstvom tejto nátierky je správne a dobré ochutenie. Cícer je bohatý na vápnik, železo, vlákninu a má aj afrodiziakálne účinky.
Suroviny:
200 g cíceru – hrachu rímskeho, 4 – 5 lyžíc tahini – sezamového masla, 2 – 3 strúčiky cesnaku, 1/2 citróna, štipka himalájskej soli, 1 dcl olivového oleja, rímska rasca na ozdobenie, petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
Cícer namočíme deň vopred. Po 12 hodinách zlejeme a zalejeme novou vodou. O ďalších 12 hodín cícer povaríme, scedíme (vodu si odložíme) a dáme do mixéra. Rozmixujeme a pridáme tahini. Zriedime vývarom z cíceru. Odšťavíme citrón a pridáme spolu s pretlačeným cesnakom do rozmixovanej zmesi. Všetko zmiešame a dochutíme soľou.
Mohlo by vás zaujímať
Hummus dáme do servírovacieho taniera, pekne rozotrieme lyžicou, polejeme extra panenským olivovým olejom a posypeme rímskou rascou a petržlenovou vňaťou.