Kandizovaná tekvica – suroviny:
1 kg tekvice, 500 g kryštálového cukru, citrónová šťava, ananásová aróma, potravinová farba: žltá, červená, zelená
Postup:
Očistenú, na kocky nakrájanú tekvicu namočíme na 24 hodín do vody s citrónovou šťavou. Po 24 hodinách vodu zlejeme, tekvicu posypeme cukrom a necháme 24 hodín odležať. Pridáme trochu nasekanej citrónovej kôry, hrebíček, ananásovú arómu a varíme, dokiaľ tekvica zosklovatie. Následne necháme tekvicu odkvapkať, rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a sušíme v trúbe pri 45 C. Dostatočne usušenú tekvicu preložme do misy a premiešame s krupicovým cukrom. Môžeme obaliť aj práškovým cukrom, ale nakoniec preosejeme cez sitko, aby sa prebytočný cukor odstránil. Takto pripravenú tekvicu vložíme do zaváracích pohárov, oviažeme voskovým papierom, aby k tekvici mohol ísť vzduch a uložíme na suché miesto. Do pohára môžeme pridať aj škoricu či hrebíček. Tekvica získa inú chuť.
Mohlo by vás zaujímať
Tekvicovú šťavu, ktorá nám zostala po namočení tekvice nevylievame, urobíme si z nej sirup. Do šťavy pridáme na štvrtky nakrájané jabĺčka, šťavu z 2 citrónov, 3 hrebíčky, privedieme k varu. Po vychladnutí vyberieme hrebíčky, rozmixujeme a dáme do pohárov. Pred konzumáciou treba zriediť vodou.
Ak chceme získať farebnú kandizovanú tekvicu, pridáme 1 ČL potravinárskej farby do vody, v ktorej nechávame tekvicu namočenú 24 hodín.