Úžasné slivkové guľky, čo sa priam rozplývajú na jazyku a domáci slivkový lekvár natretý na chlieb či lievance, patrili k tradičným slovenským jedlám a ešte donedávna boli takmer v každej rodine na stole veľmi často. Najmä mužská časť famílie dokázala na posedenie zjesť aj vyše dvadsať takýchto sladkých guliek, posypaných opraženou strúhankou, prípadne tvarohom a poliatych roztopeným maslom. Dnes sa tieto dobroty akosi vytratili z našich domovov…
Čo sa skrýva pod šupkou?
Možno niet dosť času na ich prípravu, alebo je skôr na príčine snaha o racionálnu výživu. Tohto nenápadného tradičného ovocia by sme sa však práve pre ijeho výnimočný a zdraviu prospešný obsah nemali vzdávať. Pod modrofialovou šupkou sliviek sa ukrýva značné množstvo vitamínov skupiny B, antioxidanty, betakarotén, vitamíny E a A, ako aj významné množstvo draslíka a stopových prvkov – najmä železa, medi a zinku. Výnimočný je najmä obsah B vitamínov, ktoré v takom počte a pomere nenájdeme v žiadnom inom ovocí. Jednotlivé vitamíny skupiny B totiž nemajú taký výrazný účinok, ako keď pôsobia spoločne. Tieto vitamíny tvoria akoby jednu veľkú rodinu, kde jednotlivec veľa nedokáže, ale v spolupráci s ostatnými je schopný robiť zázraky. Pritom už jediná slivka obsahuje rovnaké množstvo B vitamínu ako pilulka B komplexu.
Slivky ako lekárnička
Slivky práve pre svoj obsah a optimálny pomer celého spektra vitamínov skupiny B dokážu veľmi účinne ovplyvňovať činnosť tráviacej sústavy, pôsobia na metabolizmus sacharidov a tukov, viažu prebytočné tuky v črevách a zabraňujú ich vstrebávaniu a ukladaniu v podobe tukového tkaniva na bruchu, stehnách a bokoch. Sú tiež nevyhnutné pre zdravé a pevné nervy. Len niekoľko sliviek denne pozitívne ovplyvní výkonnosť nervovej sústavy, zlepšuje pamäť a myslenie, chráni pred depresiou a napomôže úspešne zvládať stres. Ak pociťujete úzkosť a máte depresívne nálady, urobte si ozdravnú slivkovú kúru – počas jedného týždňa denne zjedzte asi 200 g sliviek a váš psychický stav sa určite zlepší. Slivky majú tiež odvodňujúce schopnosti a obsahujú značné množstvo vlákniny, pričom 100 gramov sliviek má len asi 50 kalórií. Sú preto vynikajúcim prírodným podporným prostriedkom pri redukčných diétach, prečisťujú črevá a úspešne pôsobia proti zápche. Pozoruhodný je obsah polonenasýtených mastných kyselín v šupke.
Zhrnuté a podčiarknuté: slivky detoxikujú a odvodňujú organizmus, podporujú redukciu hmotnosti, pomáhajú udržiavať pod kontrolou krvný tlak, chránia srdce, dodávajú energiu a predchádzajú únave, udržujú sviežu myseľ, zvyšujú odolnosť proti stresu, zlepšujú rast vlasov, chránia bunky pred voľnými radikálmi, spomaľujú starnutie a tvorbu vrások a prospievajú pleti i očiam.
Ktoré sú najzdravšie?
Najchutnejšie i najzdravšie sú zrelé plody z domácich sadov, oberané koncom augusta a v septembri, keď je ich šťavnatá dužina nabitá na prasknutie sladkou šťavou. Len v takýchto slivkách totižto naplno vyniknú všetky ich zázračné chute a vône a ponúknu nám najviac životodarných látok. Z hľadiska zdravia sú mimoriadne prospešné najmä sušené slivky, v ktorých sa všetky živiny nachádzajú v koncentrovanej podobe. Zo sliviek pripravíme výborný lekvár i kompót, vynikajúce ovocné koláče či sladké varené múčniky. Slivky svojou typickou chuťou ozvláštňujú aj slané, najmä mäsité jedlá. Mimoriadne výživné sú sušené slivky, obsahujúce všetky výživné látky v koncentrovanej podobe. Zopár kúskov tejto zdravej a chutnej maškrty by sme si mali dopriať každý deň, po celý rok.
Liečivé účinky sliviek
? Zabraňujú ukladaniu tukov
? Pomáhajú pri stavoch úzkosti, depresi a poruchách koncentrácie,
? Zvyšujú odolnosť proti stresu
? Priaznivo ovplyvňujú nervovú činnosť a mentálnu sviežosť
? Posilňujú srdcovú činnosť
? Podporujú imunitu
? Pomáhajú pri zápche, odvodňujú, prečisťujú črevá
? Napomáhajú pri redukcii hmotnosti
Martina Hanzelová