Ryžová kaša s jahodami a smotanou je vhodným jedlom na raňajky.
Ryžová kaša s jahodami – suroviny (rozpočet pre 6 osôb):
120 g dlhozrnnej ryže, ½ l mlieka, 500 g jahôd, 50 g + 40 g cukru, ¼ l šľahačky, štipka soli, 2 lyžice malinovice, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice sekaných pistácií
Postup:
Ryžu v mlieku prevaríme, pomaly miešame. Hrniec prikryjeme pokrievkou a ryžu necháme pri miernej teplote bobtnať. Napokon ochutíme 50 g cukru, mierne osolíme a ochladíme. Umyté a očistené jahody si rozdelíme na dve časti – 200 g pekných kusov prekrojíme napoly, pokvapkáme malinovicou a posypeme 20 g cukru. Zvyšnú časť (300 g) ovocia nakrájame na kúsky a zmiešame s 20 g cukru. Šľahačku osladíme vanilkovým cukrom a vyšľaháme dotuha. Trochu si z nej odložíme do zdobiaceho vrecúška. Zvyšnú šľahačku zmiešame s ryžou, nadrobno nakrájanými jahodami, rozdelíme do sklených pohárov. Vrstvíme striedavo s polkami jahôd, marinovanými v pálenke. 6 polovíc si odložíme na zdobenie. Naplnené poháre ozdobíme šľahačkou zo zdobiaceho vrecka, posypeme pistáciami a polkami jahôd.