Čajová alchýmia

Dopriať si šálku chutného a teplého čaju je pre väčšinu z nás samozrejmosťou. Najmä v chladných zimných mesiacoch si svoj deň bez čaju mnohí nevedia ani predstaviť. Ak však dlhodobo popíjame bylinkové čaje zložené z rovnakých bylín, hrozí nebezpečenstvo, že voči týmto druhom získame odolnosť. A práve v okamihu, keď by sme ich pomoc mohli naozaj potrebovať, jednoducho nebudú účinkovať. Ponúkame teda recept na čaj, ktorý možno popíjať každý deň. Čaj, ktorý má príjemný povzbudzujúci účinok a pri jeho pravidelnom popíjaní sa nevytvára rezistencia. Je to taká malá čajová alchýmia 🙂

Čajová alchýmia: základom čaju je zmes troch lesných bylín – ostružiny, jahody a maliny. K nim si môžete pridať štipku niektorej ďalšej  liečivej rastliny alebo korenia. Výborná voňavá zmes môže vzniknúť pridaním klinčeka, vanilky, anízu, badiánu, škorice, či mäty. Úúlne inú vôňu dodá bazalka, majorán, tymián.

Inokedy môžete vyskúšať pridať pomarančovú alebo citrónovú kôru – samozrejme, z chemicky neošetreného ovocia. Ďalšou výbornou zložkou je sušené ovocie – hrušky, jablká, slivky a podobne. Osvedčená je aj zmes klasického čierneho čaju s bylinkami – napríklad s mätou,  či čiernou bazou. Môžeme dochutiť trochou medu a citrónom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach