Gratinovaná špargľa so syrom, omáčkou a špenátom – suroviny:
zväzok zblanšírovanej špargle (asi 3 cm zospodu zrezanej) približne 0,5 kg, hrsť nastrúhaného údeného oštiepku, 100 g baby špenátu, 1 strúčik cesnaku, šťava z ½ citrónu, soľ, korenie, 3 PL bieleho vína 3 PL, 3 žĺtka, 200 g masla
Postup:
Na začiatok si pripravíme prepustené maslo. Zohrejeme ho, necháme odstáť, aby sa oddelilo a zlejeme iba čisté maslo bez syrovátky.
Žĺtkovú omáčku si pripravíme tak, že v miske nad vodným kúpeľom šľaháme žĺtka, víno a trošku citrónovej šťavy a postupne pomaly pridávame prepustené maslo (teplé), kým nevznikne hustá penovitá omáčka, dochutíme soľou a korením.
Mohlo by vás zaujímať
Na tanier uložíme orestovaný špenát na cesnaku (restujeme na rozpálenej panvici iba pár sekúnd), dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Poukladáme zblanšírovanú teplú špargľu, prelejeme omáčkou a zasypeme údeným syrom. Pre efekt zagratinujeme s kuchynským horákom.