Lámavé nechty? Nafúknutie? Signály, že neviete stráviť bielkoviny

Lámavé nechty a vlasy? Nafúknuté brucho? Možno je problém v tom, že nedokážete správne stráviť bielkoviny. Vieme, že bielkoviny sú náš primárny zdroj aminokyselín. Fungujú ako stavebné kamene tela, potrebuje ich každá jedna bunka. Konzumácia bielkovín je preto rozhodujúca pre naše prežitie, ale záleží aj na tom, či dokážeme bielkoviny efektívne stráviť.

Telo má mnoho spôsobov, ako povedať, keď niečo nie je v poriadku. Tu je niekoľko znakov, ktoré signalizujú, že bielkoviny trávime nesprávne:

Nedostatok žalúdočnej kyseliny

Žalúdočná kyselina je rozhodujúca pre trávenie bielkovín. Spúšťa sled udalostí, ktoré končia uvoľnením tráviacich enzýmov. Pôsobí ako nožnice na rozrezanie proteínu na menšie molekuly a odomkne živiny a aminokyseliny, ktoré obsahuje.

Pálenie záhy, pomalé trávenie, jedlo alebo tuky v stolici, pocit, že jedlo stojí v žalúdku príliš dlho – to všetko môže súvisieť s nedostatkom žalúdočnej kyseliny. Ak máme zápchu, hnačku, plynatosť, vetry alebo nadúvanie, môže to znamenať, že bielkoviny nestrávime správne.

Lámavé vlasy a nechty

Vlasy a nechty sú tvorené proteínom keratín, ktorý produkujeme v tele. Ľudské telo používa na tvorbu keratínu 18 aminokyselín; niektoré z nich vyrábame a iné musíme získať jedením. Ak máme lámavé vlasy a nechty, snažme sa zjesť jeden gram bielkovín na 500 gramov telesnej hmotnosti a vyberme si čisté bielkoviny s vysokým obsahom aminokyselín: quinoa, vajcia, mäso, šošovica, fazuľa a strukoviny.

Zmeny nálad

Samotný mozog je vyrobený z tukov, ale signály, ktoré vysiela na reguláciu nálady, sú malé bielkoviny nazývané neurotransmitery. Títo chemickí poslovia majú špecifické úlohy, dávajú nám pocity odmeny, potešenia, vzrušenia, bdelosti a aktivity.

Ak máme problém sústrediť sa, koncentrovať sa, upokojiť sa, môže pomôcť zamerať sa na príjem bielkovín a trávenie.

Mohlo by vás zaujímať

Lámu sa vám nechty

Lámu sa vám nechty?

Krásne a upravené nechty sú vizitkou vašej krásy. Zdravé nechty by mali byť pevné, hladké a rovnomerne zafarbené. Ak s lámu, sú štiepavé a suché, môže to byť dôsledkom… Čítaj ďaľej

Nepríjemné pachy

Existuje mnoho dôvodov pre páchnuce vetry a jedným z nich je nestrávený proteín číhajúci vo našom tráviacom trakte. Tuky a bielkoviny, ktoré sú zle strávené alebo zle absorbované, končia kvasením a rozkladom v tráviacom trakte, čo vedie k páchnucim plynom.

Zadržiavanie vody

Zadržiavanie vody nám dáva pocit opuchu alebo nafúknutia. Môže sa spustiť nadmernou konzumáciou soli, hormonálnymi zmenami alebo liekmi. Málo známym faktom o zadržiavaní vody je, že môže byť spôsobené aj nízkym príjmom bielkovín alebo zlým trávením bielkovín. Keď je bielkovín málo, či už preto, že ich nekonzumujeme dostatočne, alebo zle trávime, rovnováha tekutín sa naruší, čo vedie k zadržiavaniu vody.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach