Každý zdravotný problém je nepríjemný, ale určite sa všetci zhodneme na tom, že zápcha patrí medzi tie najnepríjemnejšie. Zvyčajne si k nej dopomôžeme nedostatkom tekutín a nezdravou stravou. Navyše, okrem zlého pocitu, nafúknuté bruško nás aj vizuálne obťažuje. Viete, ako sa ho prirodzenou cestou zbavíte? Tieto potraviny fungujú proti zápche a na podporu pravidelného vyprázdňovania najlepšie:
Slivky
Sušené slivky sú tradičným riešením zápchy. Sto gramov sušených sliviek obsahuje približne sedem gramov vlákniny. Vieme, že práve vláknina je kľúčom k zdravému tráveniu, ale tiež k chudnutiu. Slivky si jednoducho pridajme do šalátov alebo do ovsenej kaše či cez noc odstátych ovsených vločiek. Aj vločky obsahujú veľa vlákniny, takže efekt bude ešte lepší.
Hrušky
Podobne ako slivky, fungujú aj hrušky, hoci je to o nich menej známe. Jedna hruška obsahuje šesť gramov vlákniny.
Figy
V sušenej, ale aj v čerstvej forme sú skvelým pomocníkom pre zdravé trávenie. Tri až päť kusov nám dá päť gramov vlákniny. Skvele chutia v šalátoch, ale aj zmiešané s gréckym jogurtom.
Kivi
Jedno kivi obsahuje 2 gramy vlákniny. Podľa štúdie z roku 2007 zjedenie dvoch kusov ovocia preventívne pomáha proti zápche.
Sladké zemiaky
Jedna šálka sladkých zemiakov obsahuje štyri gramy vlákniny a antioxidant vitamín A, ktorý podporuje zdravie očí, zubov i pokožky. Sladké zemiaky pomáhajú aj pacientom s rakovinou, ktorí trpia zápchou kvôli chemoterapii.
Pukance
Popcorn je skvelý, zábavný a navyše nízkokalorický spôsob, ako si doplniť vlákninu do jedálnička. Tri šálky pukancov nám dodajú 3,6 gramu vlákniny. Pozor však na rôzne dochucované druhy, nepreháňajme to ani s maslom, ani so soľou.
Ražné pečivo
Raž je pri boji proti zápche účinnejšia ako pšeničný chlieb. Jeden krajec ražného chleba má zhruba dva gramy vlákniny.
Mohlo by vás zaujímať
Maliny
Jedna šálka malín obsahuje neuveriteľných osem gramov vlákniny. Majú málo kalórií a pomáhajú tiež znížiť riziko srdcových chorôb.
Špenát
Z jednej šálky listového špenátu získame štyri gramy vlákniny. Špenát je tiež skvelým zdrojom horčíka.