Mať silnú imunitu znamená zvíťaziť nad väčšinou nebezpečných ochorení aj sezónnych viróz, ktoré na človeka stále útočia. Nebáť sa vykročiť do daždivého dňa, podať si ruku s priateľmi či s kolegami bez strachu z choroboplodných mikroorganizmov.
Imunita je komplikovaný, ale dokonalý systém tvorený bunkami a orgánmi v tele. Zdravého človeka chráni pred chorobami, chorému pomáha uzdraviť sa.
Prostredníctvom stravy získame dôležité látky, ktoré posilňujú imunitu. Vitamíny, minerály a antioxidanty podporujú prirodzenú tvorbu protilátok a zabrániť tak patogénom, aby v tele spôsobovali “šarapatu”. Zo zdravých surovín si doma môžete uvariť chutný obed, alebo hodiť rôzne druhy ovocia, byliniek, orechov a semienok do mixéra a pripraviť si smoothie.
Tieto potraviny vám pomôžu posilniť imunitu
Začneme s ovocím, ktoré je pre nás Slovákov najtypickejšie a môžete si ho jednoducho vypestovať vo vlastnej záhrade.
Jablká
Naše babky a dedkovia hovorili: jedno jablko denne a od doktora máš pokoj!
Na tomto tvrdení je kus pravdy. Jablká sú plné antioxidantov, vitamínov A, skupiny B, C, E, K, minerálov a vlákniny. Sú skvelé na podporu trávenia, pri každodennom jedení dokážu ochrániť človeka aj pred vážnymi ochoreniami.
Citrusy
Vitamín C podporuje tvorbu bielych krviniek, ktoré bojujú so zápalovými bunkami. Grepy, pomaranče, citróny, pomelo a všetky ostatné citrusové plody sú bohatým zdrojom tohto vitamínu.
Sladké zemiaky
Známe ako bataty. Sú prekvapivo nabité celým spektrom výživných látok. Odvážte si na kuchynskej váhe 200 gramov batatov. Z tohto množstva získate až 769 % odporúčanej dennej dávky vitamínu A, 65 % ODD vitamínu C, 50 % ODD mangánu.
Zázvor
Štipľavý koreň s protizápalovým účinkom. Môžete si z neho pripraviť hrejivý čaj, alebo ochutiť jedlo.
Cesnak
Je hotový poklad proti zápalom, plný vitamínov. Najúčinnejší je surový. Ak ním chcete dochutiť varené jedlo, pridajte ho až ku koncu – aby ste vysokou teplotou nezničili účinné látky.
Paradajky, brokolica červená paprika, kapusta, kel, špenát, a akákoľvek iná zelenina, je skvelým základom zdravého jedálnička. Obohatiť ju môžete semienkami, orechmi, bylinkami a koreninami, ako je kurkuma a čili.
Recept, ktorý pošle vírusy do hája
Uvarte si doma toto jedlo na posilnenie imunity. Recept je jednoduchý a rýchly, navyše vás príjemne vás zahreje v chladných dňoch.
Karí zo sladkých zemiakov a cíceru
Ingrediencie:
- 1 lyžica kokosového oleja
- kúsok zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice karí pasty, alebo sušeného kari korenia
- 2 sladké zemiaky
- 1 plechovka cíceru
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 1 balenie baby špenátu
- pol šálky vody
- 1 lyžička soli
- štipka čierneho korenia
- šťava z limetky alebo citróna.
Zázvor nasekajte nadrobno, sladké zemiaky na malé kocky. Na panvici zohrejte olej, pridajte zázvor a pražte asi 1 minútu. pridajte karí pastu a pokračujte v restovaní ďalšiu minútu. Potom pridajte sladké zemiaky, cícer, kokosové mlieko, soľ a korenie, pomiešajte a nechajte variť, kým zemiaky nezmäknú. Ku koncu pridajte špenát, cesnak a citrónovú šťavu. Ak treba, dochuťte ešte soľou či korením. Hotovo.
Kľúčom k silnej imunite je pestrosť. Ak si doprajete veľa druhov ovocia a zeleniny, v optimálnej kombinácii s bielkovinami a sacharidmi, získate istotu, že vám nebude chýbať žiaden vitamín.
Zdroje obrázkov: freepik.com
Ďalšie zdroje:
https://www.onhealth.com/content/1/immune_system_boosting_foods
https://www.healthline.com/nutrition/sweet-potato-benefits#TOC_TITLE_HDR_2
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system