Bratislavské rožky plnené orechami a makom

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Suroviny na bratislavské rožky plnené orechami:

Cesto: 250 g hladkej múky, 100 g hrubej múky, 50 g krupicového cukru, 150 g stuženého tuku, 2 žĺtky, 1 dl mlieka, 20 g droždia, štipku soli, 1 žĺtok na potretie

Orechová plnka: 150 g mletých orechov, 100 g práškový cukor, 3 dcl mlieka, 100 g mletých piškót, 2 PL rumu, 1 vanilkový cukor

Maková plnka: 200 g maku, vanilkový cukor, 3 PL medu, 1dcl mlieka, 2 PL slivkového lekváru šťava z 1/2 limetky alebo citrónu

Postup:

Z preosiatej múky, krupicového cukru, rozpusteného tuku, žĺtkov, vlažného mlieka rozmiešaného s droždím a soľou vypracujeme cesto. Prikryjeme ho utierkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť.

Po vykysnutí ho znovu vymiesime a vymodelujeme z cesta valček, z ktorého nakrájame cca 35 rožkov. Jednotlivé kúsky rozvaľkáme do tvaru elipsy a naplníme plnkou. Naplnené cesto zrolujeme do tvaru rožka, poukladáme na vymastený plech a necháme ešte vykysnúť na teplom mieste.

Tesne pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným žĺtkom, ktoré sme zmiešali s 2 lyžicami mlieka a upečieme vo vopred vyhriatej rúre na slabom plameni.

Orechová plnka: mlieko a práškový cukor privedieme do varu, pridáme zomleté orechy a za stáleho miešania varíme ešte asi 2 minúty. Odstavíme z platne, pridáme zomleté piškóty, vanilkový cukor a rum, premiešame.

Maková plnka: Mlieko osladíme a dáme variť, do vriaceho mlieka pridáme mak a ostatné suroviny a povaríme. Makovová plnka má byť hustejšia, po vychladnutí ešte stuhne.

Bratislavské rožky plnené orechami a makom sú chutný dezert, podávame ich napríklad ku káve.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach