Čínska hovädzia polievka s jačmeňom a špenátom – suroviny(rozpočet na 6 porcií):
1 500 g hovädzieho mäsa, očisteného a pokrájaného na 2 cm kocky, 1 nadrobno posekaná cibuľa, 4 pretlačené strúčiky cesnaku, 1 konzerva (asi 420 g) nízkotučného hovädzieho vývaru, 1/4 šálky sójovej omáčky, 1/2 lyžičky soli,1 kúsok ďumbiera {asi 6 cm), ošúpaný a rozkrojený na 4 časti, 1 lyžička feniklových semienok, 1 šálka neuvareného jačmeňa, 12 šálok očisteného čerstvého špenátu, 2 šalotky, pokrájané na tenké kolieska (nemusia byť)
Postup:
Do veľkého kastróla dáme hovädzie mäso, cibuľu, cesnak, 6 šálok vody, vývar, sójovú omáčku, ďumbier, feniklové semienka a soľ. Na stredne silnom ohni necháme zmes zovrieť. Primiešame jačmeň, zmiernime oheň, prikryjeme a varíme na slabom ohni asi 1 1/2 hodiny, kým mäso nie je veľmi mäkké. Pridáme špenát a varíme ešte 2 minúty. Vyberieme kúsky ďumbiera. Pred podávaním môžeme ozdobiť kolieskami šalotky.
Mohlo by vás zaujímať
Obyčajné bylinky a koreniny, ktoré sa v kuchyni používajú veľmi často, tiež prispievajú k dobrému zdravotnému stavu. Ďumbier aj feníklové semienka v tejto mäsovej polievke upokojujú tráviace tažkosti.
Energetická hodnota jednej porcie:
314 kcal (1287 kj), 30 g bielkovín, 28 g sacharidov, 9 g tukov, 3 g nasýtených tukov, 71 mg cholesterolu, 8 g vlákniny, 952 mg sodika