Croissant s jahodovo-rebarborovým džemom

Doba prípravy 360 minútNáročnosť

Potrebujeme: zaváraninové fľaše, mixér s miesiacim hákom, potravinovú fóliu, papier na pečenie, valček, plech na pečenie, pierko na potieranie

Suroviny na croissant s jahodovo-rebarborovým džemom (rozpočet na 12 porcií):

Croissant

  • 100 ml mlieka
  • 25 g droždia
  • 200 ml vlažnej vody
  • 500 g hladkej múky
  • 65 g kryštálového cukru
  • 8 g soli
  • 250 g zmäknutého masla

Na potretie

  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • štipka soli

Džem

  • 600 g jahôd
  • 600 g rebarbory
  • 500 g kryštálového cukru
  • šťava z 2 citrónov
  • kôra z 1 citróna

Postup:

Croissant

V mlieku rozmiešame droždie, pridáme vodu, lyžicu múky, lyžicu cukru, premiešame a necháme vykysnúť kvások. Zvyšnú múku, cukor, soľ a 20 g masla vymiešame na mrveničku. Prilejeme kvások a vymiesime elastické cesto, ktoré sa odlepuje od misky. Cesto zabalíme do fólie, nie natesno, aby mohlo kysnúť, a odložíme do chladničky na 2 hodiny.

Medzitým zvyšné maslo rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na obdĺžnik s hrúbkou približne 3 mm. Odložíme ho do chladničky.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik, aby sme do neho mohli zabaliť maslový plát. Cesto s maslom rozvaľkáme a zložíme na 4-krát ako knihu. Cesto opäť zabalíme do fólie, nie natesno, a necháme v chladničke 1 hodinu podkysnúť.

Potom cesto v smere spoja rozvaľkáme na dĺžku valčeka a zložíme na 3-krát ako list. Opäť zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Potom postup zopakujeme ešte raz.

Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm. Nakrájame na trojuholníky dlhé asi 10 cm, najkratšiu stranu narežeme a cesto zrolujeme. Konce zahneme, aby sme vytvorili špecifický mesiacovitý tvar croissantu. Croissanty necháme 1 – 2 hodiny podkysnúť, aby zdvojnásobili svoj objem. Podkysnuté croissanty potrieme vajíčkom rozšľahaným so žĺtkom a štipkou soli. Pečieme ich do chrumkava v rúre vyhriatej na 200 °C.

Mohlo by vás zaujímať

Chia puding s gréckym jogurtom, medom a figami

15 minútSuroviny na chia puding s gréckym jogurtom, medom a figami (počet porcií: 6 porcie): 400 ml odšťavenej pomarančovej šťavy 60 g chia semienok 80 g medu… Čítaj ďaľej

Džem

Prípravu džemu začneme deň vopred.

Ovocie umyjeme, očistíme a nakrájame – jahody na väčšie kúsky, rebarboru na malé. Premiešame s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou a necháme pri izbovej teplote odstáť do druhého dňa. Na druhý deň ovocie za stáleho miešania varíme na miernom ohni do zhustnutia. Džem nalejeme do zaváraninových fliaš a sterilizujeme alebo stačí zabaliť do deky a nechať vychladnúť.

Ako servírovať croissant s jahodovo-rebarborovým džemom

Croissanty servírujeme rozkrojené a potreté domácim rebarborovo-jahodovým džemom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach