Domáca pečeňovka

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Paštéty patrili a u niekoho možno stále ešte stále patria k občasným raňajkám, desiatam či k rýchlej večeri.  V dnešnej modernej dobe naozaj dostanete kúpiť výborné paštéty všakovakých druhov, od všakovakých výrobcov. Domáce paštéty ale aj rôzne mlsky zo zahraničia. Len sa treba trocha rozhliadnuť po obchodoch a vedieť si správne vybrať podľa vlastnej chuti. S mojou priateľkou robievame z času na čas domácu pečeňovku, ktorú máme v oboch rodinách veľmi radi. K receptu sme sa dopracovali niekoľkonásobným skúšaním a kombinovaním rôznych ingrediencií. Veď posúďte sami…

Suroviny:

500 g kuracích pečienok (môžu byť aj kačacie alebo husacie pečienky), 250 g bravčová masť ( kačacia alebo husacia masť, podľa toho akú pečienku použijeme ), 2-3 ks cibule (podľa veľkosti cibule), 2-3 ks jabĺk, 2 dcl dobrého červeného vína, soľ, korenie (môže byť čierne, biele, červené alebo farebné), tymián, hrniec s pokrievkou, ktorý môže ísť do rúr, mixér

Domáca pečeňovka

Postup:

Pečienky si poumývame a očistíme ( vyrezávame hrubé žilky, občas tam býva aj kúsok žlče, prípadne obličky – všetko bez milosti treba odstrániť). Do hrnca, v ktorom budeme pripravovať pečeňovú paštétu, dáme bravčovú masť a na túto masť dáme očistené pečienky. Ošúpeme si cibuľu, očistíme jablká, odstránime jadrovníky a nakrájame (jablká aj cibuľu) na štvrťky a vložíme ich k pečienke. Pridáme korenie (nesolíme!) a nalejeme cca 2 dcl vína, prikryjeme pokrievkou a dáme piecť do rúry na 180°C. 

Pečieme prikryté cca 25-30 minút. Potom odokryjeme a redukujeme tekutinu ešte asi 10 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť (nie aby nám “sadol” tuk) a dáme do mixéru, posolíme a rozmixujeme na “paštétovú” konzistenciu.

Nalejeme do pripravenej nádoby (nádob) a vrch zalejem bravčovou alebo inou masťou. Pokiaľ nemáte masť môžete použiť maslo. Uskladňujeme v chladničke.

Tip:

ak si máte chuť pečeňovku ozvláštniť, môžete po rozmixovaní do zmesi pridať napríklad posekané sušené brusnice, zelené korenie alebo posekané mandle.