Frangipane tart s hruškami je jeden z mnohých vynikajúcich sezónnych dezertov.
Frangipane je mandľový krém, ktorý sa hodí naozaj ku všetkému. Prvý recept sa objavil v knihách už okolo roku 1674. Marquis Muzio Frangipani bol taliansky fajnšmeker, ktorý vyrobil parfém silne voňajúci po mandliach. Parfémom sa inšpirovali francúzsky cukrári a vznikla francúzska klasika. Píše sa, že vraj sa do madľového krému pridával aj spomínaní parfém na vyzdvihnutie arómy.
Dezert sa skladá z 3 komponentov: Sweet pastry (cesto), Frangipane (madľový krém) a varené hrušky. Časovo mierne náročné, ale výsledok stojí za to. Koláč je chuťovo veľmi jemný, nie moc sladký, prevoňaný mandľami a hruškami. Najlepší je teplý a poliaty karamelom.
Suroviny na frangipane tart s hruškami ( asi 6 porcií ):
Cesto:1 balíček mrazeného alebo chladeného lístkového cesta (400 g)
Náplň: 150 g marcipánu, 2 vajcia, 1 balíček Vanilkového cukru, 2 PL rumu, štipka soli, kôra z jedného chemicky neošetreného citróna, 3 zrelé hrušky
Na potretie: 3 zarovnané PL marhuľového džemu
Ešte potrebujeme: koláčovú formu (Ø 28 cm), váľok, štetec alebo pierko
Postup:
Na prípravu cesta vyvaľkáme lístkové cesto (mrazené cesto predtým necháme rozmraziť). Cesto vložíme do vymastenej koláčovej formy, orežeme okraje a na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou. Na prípravu náplne nakrájame marcipán na malé kúsky. Elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni vyšľaháme marcipán, vajcia, vanilkový cukor, rum, soľ a citrónovú kôru dohladka. Náplň rozotrieme na cesto. Hrušky olúpeme, rozpolíme a zbavíme jadier. Každú polovicu nakrojíme, aby vytvorila vejár, a rozdelíme na náplň. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: 190 °C
- Teplovzdušná rúra: 170 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba prípravy: asi 25 minút
- Doba pečenia: asi 35 minút
Na potretie zahrejeme marhuľový džem a povrch ešte teplého koláča potrieme.
Tip:
Hrušky môžete nahradiť jablkom
Zdroj: Dr.Oetker