Frangipane tart s hruškami

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Frangipane tart s hruškami je jeden z mnohých vynikajúcich sezónnych dezertov.

Frangipane je mandľový krém, ktorý sa hodí naozaj ku všetkému. Prvý recept sa objavil v knihách už okolo roku 1674. Marquis Muzio Frangipani bol taliansky fajnšmeker, ktorý vyrobil parfém silne voňajúci po mandliach. Parfémom sa inšpirovali francúzsky cukrári a vznikla francúzska klasika. Píše sa, že vraj sa do madľového krému pridával aj spomínaní parfém na vyzdvihnutie arómy.

Dezert sa skladá z 3 komponentov: Sweet pastry (cesto), Frangipane (madľový krém) a varené hrušky. Časovo mierne náročné, ale výsledok stojí za to. Koláč je chuťovo veľmi jemný, nie moc sladký, prevoňaný mandľami a hruškami. Najlepší je teplý a poliaty karamelom.

Suroviny na frangipane tart s hruškami ( asi 6 porcií ):

Cesto:1 balíček mrazeného alebo chladeného lístkového cesta (400 g)

Náplň: 150 g marcipánu, 2 vajcia, 1 balíček Vanilkového cukru, 2 PL rumu, štipka soli, kôra z jedného chemicky neošetreného citróna, 3 zrelé hrušky

Na potretie: 3 zarovnané PL marhuľového džemu

Ešte potrebujeme: koláčovú formu (Ø 28 cm), váľok, štetec alebo pierko

Postup:

Na prípravu cesta vyvaľkáme lístkové cesto (mrazené cesto predtým necháme rozmraziť). Cesto vložíme do vymastenej koláčovej formy, orežeme okraje a na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou. Na prípravu náplne nakrájame marcipán na malé kúsky. Elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni vyšľaháme marcipán, vajcia, vanilkový cukor, rum, soľ a citrónovú kôru dohladka. Náplň rozotrieme na cesto. Hrušky olúpeme, rozpolíme a zbavíme jadier. Každú polovicu nakrojíme, aby vytvorila vejár, a rozdelíme na náplň. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Mohlo by vás zaujímať

Hrušková sezóna v plnom prúde – hruškový chlebík

85 minútJesenná sezóna hrušiek je opäť v plnom prúde a to je skvelá príležitosť vychutnávať si ich všetkými možnými spôsobmi. Ak radi varíte, či pečiete, určite oceníte… Čítaj ďaľej
  • Elektrická rúra: 190 °C
  • Teplovzdušná rúra: 170 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba prípravy: asi 25 minút
  • Doba pečenia: asi 35 minút

Na potretie zahrejeme marhuľový džem a povrch ešte teplého koláča potrieme.

Tip:

Hrušky môžete nahradiť jablkom

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach