Falafel so sezamovou omáčkou je tradičné jedlo Stredného Východu. Sú to vyprážané guličky z cíceru alebo fazule. Tradične sa podáva s pita chlebom, nakladanou zeleninou a tahini omáčkou.
Suroviny na falafel so sezamovou omáčkou:
150 g surového cícera namočeného na 10 – 12 hodín, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 – 3 lyžice posekanej koriandrovej vňate, 2 – 3 lyžice posekanej petržlenovej vňate, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžička mletej rasce, 1 lyžička mletého koriandra, 1 lyžica sezamových semienok, 2 lyžice sójovej omáčky, soľ a čierne korenie, slnečnicový olej na vysmážanie
Na omáčku: 2 lyžice sezamovej pasty tahini, 2 – 3 lyžice vody, 2 lyžičky sójovej omáčky, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 – 3 lyžice bieleho jogurtu
Postup:
Namočený surový cícer prepláchnite a nechajte odkvapkať. Rozmixujte. Pridajte citrónovú šťavu, čerstvé bylinky a cesnak. Na suchej panvici opražte sezamové semienka a roztlčte v mažiari. Pridajte do zmesi so sójovou omáčkou. Dobre posoľte a okoreňte. Zo zmesi formujte guľôčky veľkosti vlašského orecha.
Mohlo by vás zaujímať
Veľmi pevne stláčajte. Prudko rozpáľte olej, aby sa zmes rýchlo zlepila. Falafely postupne pražte a často obracajte. Nechajte odkvapkať a uložte v teple. Na omáčku zmiešajte tahini s vodou, potom pridajte ostatné suroviny. Ak omáčka po odležaní zhustne, pridajte viac jogurtu. Falafel so sezamovou omáčkou podávajte s arabským chlebom.