Falafel so sezamovou omáčkou

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Falafel so sezamovou omáčkou je tradičné jedlo Stredného Východu. Sú to vyprážané guličky z cíceru alebo fazule. Tradične sa podáva s pita chlebom, nakladanou zeleninou a tahini omáčkou.

Suroviny na falafel so sezamovou omáčkou:

150 g surového cícera namočeného na 10 – 12 hodín, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 – 3 lyžice posekanej koriandrovej vňate, 2 – 3 lyžice posekanej petržlenovej vňate, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžička mletej rasce, 1 lyžička mletého koriandra, 1 lyžica sezamových semienok, 2 lyžice sójovej omáčky, soľ a čierne korenie, slnečnicový olej na vysmážanie

Na omáčku: 2 lyžice sezamovej pasty tahini, 2 – 3 lyžice vody, 2 lyžičky sójovej omáčky, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 – 3 lyžice bieleho jogurtu

Postup:

Namočený surový cícer prepláchnite a nechajte odkvapkať. Rozmixujte. Pridajte citrónovú šťavu, čerstvé bylinky a cesnak. Na suchej panvici opražte sezamové semienka a roztlčte v mažiari. Pridajte do zmesi so sójovou omáčkou. Dobre posoľte a okoreňte. Zo zmesi formujte guľôčky veľkosti vlašského orecha.

Mohlo by vás zaujímať

Falafel s jogurtovou omáčkou a s pita chlebom

30 minútEnergia: 360 kcal.Falafel sú vyprážané guľôčky z rozomletého cíceru, bôbu alebo oboch. Falafel je tradičné arabské jedlo, tradične podávané v pite, ktorá slúži ako vrecúško, alebo… Čítaj ďaľej

Veľmi pevne stláčajte. Prudko rozpáľte olej, aby sa zmes rýchlo zlepila. Falafely postupne pražte a často obracajte. Nechajte odkvapkať a uložte v teple. Na omáčku zmiešajte tahini s vodou, potom pridajte ostatné suroviny. Ak omáčka po odležaní zhustne, pridajte viac jogurtu. Falafel so sezamovou omáčkou podávajte s arabským chlebom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach