Omeleta je pokrm, ktorý sa vyrába z rozšľahaných vajec, do ktorých je možné pridať rôzne prísady. Zmes sa rovnomerne rozlieva na rozpálenú panvicu a v priebehu vyprážania sa už nemieša. Smaží sa až do doby, keď je stuhnutá a dostane zlatú farbu.
Po osmažení sa omeleta môže plniť rôznymi zeleninovými, mäsovými alebo hubovými náplňami. Plní sa ihneď po usmažení. Potom sa zabalí (preloží) a podáva.
Syrová omeleta – suroviny:
200 g vychladnutých zemiakov uvarených v šupe, 2 lyžice oleja, 3 vajcia, soľ a mleté čierne korenie, 50 g strúhanej goudy, 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Na rozpálenom oleji ich z oboch strán opečieme dochrumkava. Vajcia rozšľaháme s 3 lyžicami vody, osolíme a okoreníme. Nalejeme na zemiaky, prikryjeme a necháme zraziť. Správne upečená syrová omeleta má pevnú konzistenciu, ale na povrchu sa ešte mierne leskne. Omeletu po upečení posypeme petržlenovou vňaťou, preložíme na taniere a ihneď podávame.
Mohlo by vás zaujímať
1 porcia: 1603 kJ / 383 kcal