Perfektné zdravé tekvicové rizoto so šafranom, ktoré si určite zamilujete! Doplňte ho o huby, kvety levandule a strúhaný parmezán a o pochúťku pre celú rodinu je postarané…..:-)
Suroviny na Tekvicové rizoto so šafranom ( rozpočet pre 4 osoby ):
Píniové semienka, tekvicové semienka, olivový olek, cesnak, medvedí cesnak, parmezán, 300 g lahôdkovej tekvice, cibuľu, maslo, 300 g ryže na rizoto, trochu šafranu, 150 ml bieleho vína, 900 ml zeleninového vývaru, 2 hrste húb, kvety levandule, soľ.
Postup:
V mixéri vymixujeme olivový olej, pokrájaný cesnak, trochu medvedieho cesnaku, tekvicové a píniové semienka a permezán. Opatrne osolíme (parmezán totiž býva slaný). Tekvicu očistíme, nakrájame na malé kocky a podusíme na olivovom oleji. Cibuľu očistíme, nakrájame najemno a podusíme na masle. Pridáme ryžu, premiešame, podusíme, ochutíme šafranom a primiešame biele víno alebo Martini. Za stáleho miešania a podľa potreby prilievame vývar a pomaly varíme, až kým ryža získa krémovitú konzistenciu. Ryža by mala mať pevnejšiu konzistenciu.
Mohlo by vás zaujímať
Nakoniec pridáme a primiešame udusenú tekvicu, pridáme postrúhaný parmezán a maslo. Všetko dôkladne premiešame a primiešame huby, ktoré sme si počas varenia rizota podusili na masle. Hotové rizoto naaranžujeme na tanier a ozdobíme opraženými píniovými a tekvicovými orieškami.