Suroviny na metrový koláč:
Cesto: 5 vajec, 28 dag práškového cukru, 32 dag hladkej múky, prášok do pečiva, 10 lyžíc studenej vody (cca 140 ml), 12 lyžíc oleja (cca 160 ml), kakao
Krém: 30 dag masla, 20 dag práškového cukru, 1/2 l mlieka + 1 a 1/2 pudingu (napr. jahodového), rum podľa chuti
Postup:
Vyšľaháme vodu so žĺtkami, potom zašľaháme aj cukor, múku, prášok do pečiva a olej. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov.
Cesto rozdelíme na 2 časti, do jednej pridáme kakao (pokiaľ by bolo husté, pridáme trošku vody). Vymažeme si formy na chlebíček, nalejeme do nich cesto a pečieme dozlatista vo vopred vyhriatej rúre pri 160 °C.
Uvaríme puding a do horúceho dáme kúsok masla, aby sa neutvorila koža. Po vychladnutí zašľaháme do cukru maslo, podľa chuti môžeme pridať aj rum.
Vychladený chlebíček krájame na asi 1 cm široké pláty a striedavo zlepujeme farby. Povrch potrieme krémom a posypeme kokosom. Metrový koláč krájame na šikmo a podávame.