Recept na vynikajúce moravské koláče
Suroviny na moravské koláče:
400g hrubej múky, 50g práškového cukru, soľ, 2 dl mlieka, 1 vajce, 3 žĺtky, 60g masla
Kvások: 0,5 dl mlieka, 30g droždia, 1 lyžica cukru, 2 lyžice hrubej múky
Tvarohová plnka: 250g tvarohu, 1 žĺtok, 1 vrecúško vanilkového cukru, 50g hrozienok
Lekvárová plnka: 150 g slivkového lekváru, 50 g krupice, 50 g práškového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 50 g masla
Postup:
Do misy preosejeme múku, cukor, soľ a premiešame. Pridáme kvások, vlažné mlieko, vajce, 2 žĺtky, rozpustené maslo a vypracujeme vláčne cesto. Necháme vykysnúť. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme a formičkou vykrojíme guľaté koláčiky. Na polovicu dáme tvarohovú plnku a na druhú polovicu lekvárovú plnku a posypeme posýpkou. Vložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným bielkom a upečieme
Mohlo by vás zaujímať
Kvások: Do vlažného mlieka pridáme rozmrvené droždie, cukor, múku, premiešame a necháme vykysnúť
Tvarohová plnka: Tvaroh, žĺtok, vanilkový cukor, hrozienka spolu premiešame
Lekvárová plnka: Lekvár vymiešame s 2 lyžicami vlažnej vody. Do misy dáme krupicu, práškový a vynilkový cukor, stuhnuté maslo a dobre rozmrvíme