Suroviny na valašské koláče (rozpočet na 2 koláče s priemerom 26 cm):
Na cesto: 1 balíček Pomocníka na kysnuté cesto expres Dr.Oetker, 300 g hladkej múky, 25 g cukru, 1/2 KL soli, 150 ml vody, 40 ml oleja, 1 vajce
Na náplň: 500 g mäkkého tvarohu, 50 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vajce, 250 g hotovej makovej náplne, 220 g ríbezľového lekváru, 2 PL rumu
Na potretie a ozdobenie: 1 vajce, olúpané mandle
Postup:
Na prípravu cesta zmiešame Pomocníka na prípravu kysnutého cesta Expres s múkou, cukrom, soľou, vodou, olejom a vajcom. Elektrickým ručným šľahačom s hákmi na miesenie alebo ručne vareškou vypracujeme hladké cesto. Na prípravu tvarohovej náplne zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, vajce a ručne vymiešame do hladka.
Mohlo by vás zaujímať
Ak sa nám zdá náplň príliš tuhá, pridáme trochu mlieka. Na pomúčenej doske cesto okamžite rozdelíme na dva diely a z každého na plechu vytvarujeme koláč. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom. Pomocou cukrárskeho vrecka koláče naplníme tvarohovou a makovou náplňou a lekvárom zmiešaným s rumom. Ozdobíme olúpanými mandľami. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Valašské koláče pečieme asi 20 minút
- Doba pečenia: asi 20 minút
- Celková doba prípravy: asi 80 minút