Mrkvovo-pšenový koláčik je koláč vhodný pre bezlepkárov.
Suroviny na mrkvovo-pšenový koláčik ( rozpočet pre 10 osôb ):
180 g pšena, soľ, 3 väčšie mrkvy, 3 PL kukuričného škrobu, 100 g medu + na potretie, 50 g lieskových orieškov, 200 g sušených brusníc+na ozdobu, 1 vajce, tuk na formu, strúhanka na formu, hoblinky mrkvy na ozdobu
Postup:
Pšeno prepláchneme horúcou vodou. Dáme ho do kastrólika, zalejeme dvojnásobným množstvom vody, pridáme štipku soli a pozvoľna varíme 15 minút, kým nezmekne.
Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle, dáme ju do hrnca s trochou vody a uvaríme domäkka. V 50 ml vody rozmiešame škrob a vlejeme do mrkvy. Spoločne povaríme 2 minúty, odstavíme, pridáme 50 g medu, najemno postrúhané oriešky a brusnice.
Uvarené pšeno zmiešame s vajcom a zvyškom medu. Menšiu tortovú formu vymastíme tukom a vysypeme strúhankou. Naplníme ju polovicou pšenovej hmoty. Navrch rozotrieme mrkvovú náplň a navrstvíme zvyšnú pšenovú hmotu. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 30 minút. Po upečení necháme mierne vychladnúť vo forme a potom formu zložíme. Koláčik môžeme podávať teplý alebo studený. Pred servírovaním ho potrieme medom a ozdobíme brusnicami a mrkvovými hoblinkami.