Mrkvovo-pšenový koláčik

Doba prípravy 65 minútEnergia: 211 kcal.Náročnosť

Mrkvovo-pšenový koláčik je koláč vhodný pre bezlepkárov.

Suroviny na mrkvovo-pšenový koláčik ( rozpočet pre 10 osôb ):

180 g pšena, soľ, 3 väčšie mrkvy, 3 PL kukuričného škrobu, 100 g medu + na potretie, 50 g lieskových orieškov, 200 g sušených brusníc+na ozdobu, 1 vajce, tuk na formu, strúhanka na formu, hoblinky mrkvy na ozdobu

Mrkvovo-pšenový koláčik
Mrkvovo-pšenový koláčik

Postup:

Pšeno prepláchneme horúcou vodou. Dáme ho do kastrólika, zalejeme dvojnásobným množstvom vody, pridáme štipku soli a pozvoľna varíme 15 minút, kým nezmekne.

Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle, dáme ju do hrnca s trochou vody a uvaríme domäkka. V 50 ml vody rozmiešame škrob a vlejeme do mrkvy. Spoločne povaríme 2 minúty, odstavíme, pridáme 50 g medu, najemno postrúhané oriešky a brusnice.

Uvarené pšeno zmiešame s vajcom a zvyškom medu. Menšiu tortovú formu vymastíme tukom a vysypeme strúhankou. Naplníme ju polovicou pšenovej hmoty. Navrch rozotrieme mrkvovú náplň a navrstvíme zvyšnú pšenovú hmotu. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 30 minút. Po upečení necháme mierne vychladnúť vo forme a potom formu zložíme. Koláčik môžeme podávať teplý alebo studený. Pred servírovaním ho potrieme medom a ozdobíme brusnicami a mrkvovými hoblinkami.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach