Obrátený broskyňový koláč s pistáciovými orieškami

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Suroviny na obrátený broskyňový koláč:

Na cesto: 150 g hladkej múky + múka na pomúčenie, 75 g Hery izbovej teploty, 50 g cukru, 1 žĺtok

Na náplň: čerstvé broskyne, prípadne 1velká plechovka broskýň (cca 820 g), 30 g rozpustnej rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť, 30 g kryštálového cukru, 50 g nahrubo posekaných pistácií

Obrateny broskynovy kolac


Postup:

Predhrejte rúru na 200° C.Preosejte múku do misy. Primiešajte  tuk Hera, cukor, soľ a žĺtok. Vypracujte cesto. Keď je vláčne, vytvarujte studenými rukami guľu, zabaľte ju do fólie a vložte na 30 minút do chladničky. Umyte, osušte broskyne a nakrájajte ich na štvrtiny. Potrite papier na pečenie vo forme na pečenie tukom Hera a posypte cukrom a orieškami. Na vrstvu rovnomerne rozložte broskyne. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej ploche  do kruhu s priemerom 20 cm. Odstráňte prebytočnú múku  a položte cesto na broskyne. Okraje cesta mierne stlačte dole. Pečte koláč dozlatista v predhriatej rúre 25 – 30 minút. Po upečení položte na formu veľký tanier, pevne ho prichyťte a veľmi rýchlo obráťte. Odoberte formu a odstráňte papier. Obrátený broskyňový koláč rozkrojte na 8 častí.

Variant:

Pred pečením koláča pokvapkajte broskyne pár kvapkami citrónovej alebo pomarančovej šťavy.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach