Orechová torta so šľahačkou ľahká ako sneh s krémom zo Zlatého klasu, pokrytá šľahačkou.
Suroviny na Orechovú tortu so šľahačkou (vystačí na asi 12 porcií):
Na cesto:
- 4 bielky
- 4 žĺtky
- 90 g cukru
- 60 g polohrubej múky
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom
- 2 zarovnané PL preosiateho holandského kakaa
Na náplň:
- 1 balíček Zlatého klasu
- 300 ml mlieka
- 30 g cukru
- 1 žĺtok
- 50 g pražených mletých lieskových orieškov
- 150 g zmäknutého masla
Na ozdobenie:
- 1 balíček Šľahačky v prášku
- 150 ml mlieka
- 20 g pražených celých lieskových orieškov
- 50 g orieškov v čokoláde
Ešte potrebujeme:
- tortovú formu (Ø 24 cm)
- elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. V inej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom elektrickým ručným šľahačom nastaveným na najvyšší stupeň do peny. Do žĺtkovej zmesi striedavo metličkou primiešavame múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh a vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 170 °C
- Teplovzdušná rúra: 150 °C
- Plynová rúra: stupeň 2
- Čas prípravy: asi 20 minút
- Čas pečenia: asi 35 minút
Korpus necháme vychladnúť. Na prípravu náplne dáme variť 200 ml mlieka. Medzičasom zmiešame 100 ml mlieka, žĺtok a cukor so Zlatým klasom. Do vriaceho mlieka vlejeme pripravenú zmes, ktorú za stáleho miešania varíme asi 1 minútu. Odstavíme, pridáme orechy a za občasného miešania necháme vychladnúť. Potom do Zlatého klasu zašľaháme maslo.
Korpus raz pozdĺžne prekrojíme. Spodnú časť potrieme polovicou náplne a prikryjeme vrchným dielom. Zvyšnou náplňou potrieme povrch torty.
Na ozdobenie vyšľaháme šľahačku s mliekom podľa návodu na obale. Šľahačkou potrieme okraje a povrch torty. Dozdobíme lieskovými orieškami a orieškami v čokoláde. Orechová torta so šľahačkou je hotová.
Tip:
Na torte môžeme vytvoriť karamelovú pokrývku, keď ho posypeme Trstinovým cukrom karamelovým.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 9609 kJ / 2295 kcal | 1888 kJ / 451 kcal |
Tuky | 178,18 g | 35,01 g |
Sacharidy | 122,71 g | 24,11 g |
Bielkoviny | 41,47 g | 8,15 g |
Zdroj: Dr.Oetker