Pomarančová torta Malakoff

Doba prípravy 35 minútNáročnosť

Každý, kto má rád koláče a zákusky, by mal ochutnať jednu zo známych a obľúbených tort – „tortu Malakoff“. Poschodovú tortu s piškótami prešpikovanú rumom a krémom, ktorá nevyžaduje pečenie. Klasická torta Malakoff je na prípravu jednoduchý, super dezert!

Populárna torta „Malakoff“ je ruského pôvodu a bola údajne vyrobená vo Viedni na počesť francúzskeho maršala Pélissiera, ktorý získal titul Duc de Malakoff ( vojvoda z Malakoff) po úspešnom útoku na Malakoffskú vežu v ​​Rusku, počas krymskej vojny.

Pomarančová torta Malakoffsuroviny:

Cesto: 3 vajcia, 30 g cukru, 30 g múky,1 lyžička prášku do pečiva, štipka soli, postrúhaná kôra z 1 citróna

Šťava na namáčanie piškót: 200 ml pomarančovej šťavy, 3 lyžice citrónovej šťavy, 130 ml bieleho vína,20 g cukru, 4 lyžice rumu.

Krém: 4 vajcia, 4 žĺtky, 150 g  práškového cukru, 2 vanilkové cukry, 100 g mletých mandlí, 300 g masla, 250 g piškót, 150 g pikantného lekváru (ríbezľový, malinový).

Na ozdobu: 100 g mandľových lupienkov, 1 pomaranč, 250 ml šľahačky

Malakoff

Postup:

3 žĺtky vyšľaháme s 3 lyžicami horúcej vody a práškovým cukrom. Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh a spolu s múkou a práškom do pečiva striedavo jemne vmiešame do žĺtkovej masy. Pridáme postrúhanú citrónovú kôru a zľahka premiešame. Cesto natrieme na spodok tortovej formy (ø 26 cm) vyloženej papierom na pečenie a predhriatej rúre na 200° C dvanásť minút pečieme. Upečený korpus necháme vychladnúť. (Namiesto upečeného cesta môžeme použiť piškóty. Pomarančovú a citrónovú šťavu, víno, rum a 20 g cukru spolu prevaríme. Necháme vychladnúť.

Krém: Celé vajcia, žĺtky, zvyšok cukru a vanilkový cukor šľaháme elektrickým šľahačom nad parou asi 10 minút. Odložíme z ohňa a miešame až kým masa nevychladne. Maslo vymiešame dopenista a postupne doňho zašľaháme žĺtkovú masu. Mandle na suchej panvici dozlatista opražíme a vychladnuté zamiešame do krému. Piškótové cesto (piškóty) položíme na misu, na ktorej budeme tortu podávať a okolo napevno položíme prstenec z tortovej formy. Cesto polejeme 100 ml pripravenej šťavy a potrieme tretinou krému. Piškóty namáčame vo zvyšnej šťave a tesne vedľa seba kladieme na krém.

Mohlo by vás zaujímať

Salzburské halušky

Salzburské halušky

25 minútSuroviny na Salzburské halušky: 5 vajec, 4 lyžice práškového cukru, 1 lyžica múky, strúhaná citrónová kôra, 2 lyžice mlieka, 3 lyžice masla Postup: Z 5-ich… Čítaj ďaľej

Lekvár nahrejeme, aby bol tekutý a v tenkej vrstve vylejeme na piškóty. Natrieme druhú tretinu krému. Nasleduje opäť vrstva piškót namáčaných v pripravenej šťave a lekvár. Vrch potrieme zvyškom krému a tortu dáme na 2 hodiny do chladničky stuhnúť. Kruh z tortovej formy opatrne odložíme a celú tortu potrieme dotuha  ušľahanou šľahačkou, na boky pritlačíme opražené mandľové lupienky, zvyškom posypeme vrch torty. Dozdobíme jemnými pásikmi pomarančovej kôry. Uchovávame v chlade.

Mohlo by vás zaujímať

Belehradský krémovník

Ak hľadáte múčnik, ktorý výborne vyzerá, a ešte lepšie chutí, je to práve Belehradský krémovník. Táto obmena klasického krémeša je jeho mimoriadne vydarenou variáciou. Príprava Belehradského … Čítaj ďaľej

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach