Dva okrúhle ražné chleby

Doba prípravy 120 minútEnergia: 2322 kcal.Náročnosť

1 porcia obsahuje: 9719 joulov (2322 kalórií)

Suroviny (rozpočet na 2 bochníky):

50 g masla, 75 g droždia, 2 lyžice tmavého sirupu z cukrovej repy, 2 lyžice vínneho octu, 2 lyžičky soli, 2 lyžičky mletej kávy, 2 lyžice rasce, 2 lyžičky cibuľového prášku, 1 lyžička feniklu, 250 g celozrnej hrubej pšeničnej múky, 450 g hrubej ražnej (žitnej) múky, 450 g hladkej pšeničnej múky, 1 lyžička škrobovej múčky

Postup:

Maslo a ½ l vody zohrejeme na 35°C. Sirup z cukrovej repy nalejeme do misky, doň nadrobíme droždie a miešame, kým sa nerozpustí. Pridáme vodu s maslom, ocot a korenie, potom postupne celozrnú pšeničnú a ražnú múku a zamiešame. Napokon vmiešame hladkú pšeničnú múku a spracujeme do hladkého cesta. Cesto necháme vykysnúť, opäť ho premiesime a sformujeme do dvoch bochníkov. Preložíme na plech vyložený pergamenovým papierom a necháme znova kysnúť. Plech vložíme do rúry a chleby upečieme. Škrobovú múčku rozšľaháme v malom množstve vody, zmes prevaríme a chleby 5 minút pred dopečením rovnomerne potrieme.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach