Rýchle žemličky

Doba prípravy 40 minútNáročnosť

Suroviny na rýchle žemličky na 8 kusov:

250 g hladkej múky (môže byť ražná, špaldová alebo hoci aj pohánková), 250 g hrubej múky (podľa ľubovôle – napríklad ražná, špaldová, pohánková), 1 téglik kyslej smotany (ale môže byť namiesto toho aj ovčí jogurt, kozí jogurt, sójový jogurt ), 1 balíček prášku do pečiva, trochu sódy bikarbóny, 2 polievkové lyžice olivového oleja, voda podľa potreby, soľ, korenie, rôzne semiačka či oriešky podľa chuti.

Rýchle žemličky

Postup:

V miske zmiešame všetky suché ingrediencie, pridáme jogurt, olej a vodu podľa potreby tak, aby bolo cesto hutné. Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladáme polievkovou lyžicou kôpky cesta, ktoré pomocou lyžice dotvarujeme na malé bochníčky. Žemličky dáme piecť do rúry vyhriatej asi na 220 stupňov Celzia a pečieme cca 20 minút. Hotové žemličky necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať – či už vcelku, alebo prekrojené či pokrájané na plátky.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach