Suroviny:
Hrušky na osobu 1 – 2 kusy, 4 decilitre suchého červeného vína, kúsok škorice, tri klinčeky, vanilkový lusk a 2 – 3 polievkové lyžice cukru, 250 g mascarpone
Postup:
Najskôr si očistíme hrušky. Rozpolíme ich, ošúpeme a vykrajovátkom vykrojíme jaderníky. Ostrým nožom pozdĺžne prerežeme vanilkový lusk a potom s pomocou noža z vnútra struku zoškrabeme mäkkú časť. Použijeme semienka, len z jednej polovice vanilkového lusku. Semienka z druhej polovice si ešte odložíme. Do hrnca dáme hrušky, škoricu, klinčeky, zoškrabanú vanilku a lyžicu cukru a všetko zalejeme červeným vínom tak, aby bolo čo najviac hrušiek ponorených vo víne. Privedieme k varu. Pod pokrievkou pomaly varíme asi 10 minút.
Mohlo by vás zaujímať
Potom, ak niektoré časti hrušiek neboli ponorené vo víne, ich poprevraciame a varíme ďalších desať minút. Uvarené hrušky vyberieme z vína, hrniec odkryjeme a pridáme teplotu. Varíme až kým sa všetko nezredukuje na menej ako jeden deciliter tekutiny. K mascarpone sme pridáme semienka z druhej polovice vanilkového lusku a dve lyžice cukru. Stačí len premiešať a môžeme servírovať.Polejeme skvelou vínovou omáčkou.