Bezlepková čokoládová roláda plnená šľahačkou a malinami – suroviny:
Cesto: 5 vajec, 150 g kryštálového cukru, 50 g rozpustenej Hery, 100 g kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa
Na posypanie pri tvarovaní rolády: trochu práškového cukru, trochu kakaa
Náplň: 300 g smotany na šľahanie, práškový cukor podľa chuti, 50 g čerstvých nebo mrazených malín
Postup:
Do misky kuchynského robota so šľahacou metlou vyklepnite vaječné bielky a ušľahajte tuhý sneh. Ten preložte do ďalšej misky na cesto a do robota dajte žĺtky. Pridajte kryštálový cukor.
Šľahajte na vysokých otáčkach, až kým sa cukor rozpustí a nevznikne jemný žĺtkový krém. Pridajte rozpustenú Heru a prešľahajte.
Medzitým, čo sa žĺtka šľahajú, rozpustite vo vodnom kúpeli čokoládu. Rozpustenú čokoládu vlejte do našľahaných žĺtok. Túto zmes veľmi opatrne spojte s vyšľahanými bielkami.
Cesto vlejte na plech vyložený papierom na pečenie. Ideálna je veľkosť cca 32 x 44 cm (veľký plech do rúry).
Pečte v strede rúry vyhriatej na 200 °C, na funkcii klasický horný a spodný ohrev, 10 minút. Viac nie! Cesto by bolo príliš tuhé a roláda by popraskala.
Mohlo by vás zaujímať
Kým sa roláda pečie, pripravte si na kuchynskú linku čistú utierku. Posypte ju práškovým cukrom a kakaom (jedna vrstva cukru a jedna vrstva kakaa). Upečený plát cesta preklopte na utierku a ihneď aj s utierkou zarolujte. Nechajte vychladnúť.
Keď je cesto vychladnuté, ušľahajte si šľahačku s cukrom. Roládu rozviňte a natrite šľahačkou. Posypte malinami a zase zaviňte do tvaru rolády.
Nechajte v chladničke do druhého dňa stuhnúť a vychladnúť. Bezlepková čokoládová roláda plnená šľahačkou a malinami je hotová, môžeme ju podávať.