Suroviny na Jablkové rezy so šľahačkou (vystačí na: asi 24 porcií):
Na cesto: 300 g polohrubej múky, 1 balíček sušeného droždia, 50 g cukru, ½ KL soli, 150 ml mlieka, 100 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na náplň: 500 g kyslejších olúpaných a nastrúhaných jabĺk, 100 g zmäknutého masla, 100 g cukru, 1 balíček (40 g) Zlatého klasu, 2 vajcia, 250 ml smotany na šľahanie
Ešte potrebujeme: plech na pečenie 30 x 40 cm, elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím, cukrom a soľou. Pridáme mlieko a maslo alebo margarín. Vareškou ručne vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na stenu nádoby. Poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť. Cesto rozvaľkáme a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
Mohlo by vás zaujímať
Na prípravu náplne olúpeme jablká, vykrojíme jadrovníky a nastrúhame na hrubšom strúhadle. V mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni maslo s cukrom do peny. Pridáme pudingový prášok a žĺtky. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Smotanu ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Šľahačku a sneh zľahka vmiešame do zmesi. Nastrúhané jablká rozložíme na cesto a potrieme náplňou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: 180 ºC
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Náročnosť: jednoduché
- Doba prípravy: asi 35 minút
- Doba pečenia: asi 25 minút
Ešte teplý múčnik pocukrujeme. Vychladnutý krájame na rezy.
Zdroj: Dr.Oetker