Suroviny na jablkový koláč ako torta:
2 vajcia, 350 g múky, 175 g rastlinnej tukovej nátierky s maslovou príchuťou, 100 g + 2 lyžice cukru, štipka soli, 1 kg jabĺk (celková hmotnosť pred olúpaním), 1 lyžica citrónovej šťavy, 1 lyžička škorice, kukuričný škrob, práškový cukor, potravinová fólia, formičky na vykrajovanie
Postup:
Oddelíme si žĺtky od bielok. Múku, heru, 100 g cukru, vajce, 1 vaječný bielok a štipku soli vyšľaháme ručným mixérom do hladka. Rozdelíme na tri časti, dve porcie znovu vyšľaháme. Jablká olúpeme a bez jadierok nastrúhame nahrubo. Zmiešame s citrónovou šťavou, škoricou, kukuričným škrobom a dvoma lyžicami cukru. Rúru predhrejeme na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C). Formu vymažeme tukom a väčšie množstvo cesta vtlačíme do formy, čím nám vznikne okraj koláča.
Mohlo by vás zaujímať
Rozprestrieme zmes s jablkami. Menšie množstvo cesta rozvaľkáme na potravinovej fólii na veľkosť formy na pečenie a vykrojíme obrazce. Cesto potom použijeme ako pokrývku na koláč. Rozšľaháme žĺtok a potrieme ním koláč. V predhriatej rúre pečieme asi 45 minút. Necháme vychladnúť a podľa chuti posypeme práškovým cukrom. Jablkový koláč ako torta môžeme podávať ku káve, čaju alebo len tak. Je šťavnatý a veľmi chutný.
Tip:
Ak máte radi hrozienka, pokojne ich môžete do zmesi pridať (75 g).
- Doba prípravy: 45 minút
- Doba pečenia: 45 minút