Suroviny na lemon tart na veľkonočnú pohodu ( vystačí na asi 12 porcií ):
Na cesto: 130 g polohrubej múky, 40 g práškového cukru, ½ KL soli, 120 g zmäknutého masla alebo margarínu, 2 vajcia
Náplň: 200 g nátierkového masla, 90 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, šťava z 2 citrónov, 2 vajcia, 1 balíček citrónovej kôry, Farba gélová potravinárska žltá
Na ozdobenie: 300 g kyslej smotany, 1 chemicky neošetrený citrón, lístky mäty alebo medovky
Ešte potrebujeme: koláčovú formu (Ø 27 cm), elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín, vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rovnomerne nanesieme na dno a na okraje vymastenej a múkou vysypanej formy. Na niekoľkých miestach cesto poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.
Korpus necháme mierne vychladnúť. Na prípravu náplne v mise vyšľaháme nátierkové maslo s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou šťavou, vajcami, kôrou a farbou elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Náplň nanesieme na korpus. Vložíme do rúry a dopečieme pri rovnakej teplote ako v bode 1.
Mohlo by vás zaujímať
Na horúci koláč nanesieme kyslú smotanu, uhladíme a necháme vychladnúť. Na ozdobenie nakrájame citrón na tenké plátky a poukladáme ich na koláč. Prikrášlime lístkami mäty alebo medovky a odložíme do chladničky.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba prípravy: asi 45 minút
- Doba pečenia: asi 15 + 30 minút
Tip:
Koláč môžeme pripraviť aj s limetkou a zafarbiť zelenou gélovou farbou Dr.Oetker.