Olejové koláčiky – Tortas de Aceite

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny olejové koláčiky – Tortas de Aceite:

1 lyžica (10 g) sušeného droždia, 6 lyžíc panenského olivového oleja, 12 lyžíc teplej vody, 1 lyžička soli, 300 g múky, kryštálový cukor na posypanie, anízové semienka na posypanie

Postup:

Dávka je na 8 Tortas, 6 cm v priemere. Vo veľkej mise zmiešajte 6 lyžíc teplej vody, droždie, soľ a olivový olej, kým sa kvasnice úplne nerozpustia. Postupne pridajte múku, dôkladne premiešajte. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu viac vody a premiešajte. Opakujte, kým má cesto hladkú konzistenciu. Zakryte misu utierkou a nechajte na teplom mieste asi 30 minút. Rozohrejte rúru na 230°C. Pomastite 2 plechy olejom. Cesto dajte na pomúčenú dosku. Odtrhnite malé množstvo cesta a vytvarujte guľku s priemerom asi 7 cm. Vyvaľkajte na veľmi tenkú placku. Preneste na plech a posypte cukrom a anízovými semienkami. Umiestnite do horúcej rúry asi 10-12 minút, kým sú okraje zhnednuté. Nechajte vychladnúť.

Iný variant: Vyvaľkané tenké placky môžete pripraviť aj na slano – namiesto cukrom a anízom posypte soľou a podľa chuti hoci aj rascou či ľanovými semienkami. Možno podávať aj s rôznymi nátierkami.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach