45 minút
Suroviny na starkine slané pagáčiky:
Cesto 1: 500 g hladkej múky, 3 tégliky kyslej smotany, 3 žĺtky
Cesto 2: 250 g hladkej múky, 500 g masla, soľ, 1 vajce na potretie, sezam alebo hrubá soľ na posypanie
Postup:
Z uvedených prísad spracujeme dve cestá. Na pomúčenej doske vyvaľkáme smotanové cesto, na to položíme maslové cesto, spolu prevaľkáme a poskladáme – preložíme tretinu cesta zľava doprava, na to zvyšnú časť cesta sprava doľava, potom zospodu nahor a na to zvrchu nadol – až nám vznikne kocka.
Mohlo by vás zaujímať
Necháme odpočinúť 20 minút a ešte dvakrát prevaľkáme a poskladáme, vždy po 20 minútach. Potom vyvaľkáme a vykrajujeme pagáče, potrieme vajíčkom, posypeme napr. sezamom alebo hrubou soľou a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov.