Vianočné Panettone

Doba prípravy 120 minútNáročnosť

Suroviny na Panettone:

1 hrnček hrozienok, 5 sušených marhúľ (krížaly), 2 lyžice kandovanej  citrusovej kôry, 1/3 hrnčeka rumu, 7-9g balíček sušených kvasnic alebo 21-27g čerstvých, 1 lyžička cukru, 1/4 hrnčeku vlažnej vody, 3 vajcia, 3 žĺtka, 3 lyžice kryštaľového cukru naviac, 5 hrnčekov polohrubej múky (650g), 1 1/2 lyžičky soli, 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry z vosku zbaveného citróna, 6 lyží (90g) masla, 1 lyžica oleja, 1 hrnček (250ml) vlažného mlieka, 1 vajce na glazúru alebo 1 lyžica citrónovej šťávy + 1 lyžica vody + 3 lyžice púdového cukru, všetko rozpustené na ohni v kastróliku, púdový cukor a pocukrovanie

Postup:

Zmiešať hrozienka, najemno nakrájané marhule, posekanú citrónovú kôru a rum. Nechať stáť na 30 minút. Zmiešať kvasnice, cukor a vlažnú vodu v malej miske. Nechať stáť asi 5 minút a nechať nakynúť. Ľahko našľahať vajce a žĺtka, pridať 3 lyžice cukru a našľahať, až sa všetko zmiesi. Vo veľkej miske zmiešať múku so soľou, pridať maslo izbovej teploty, olej a citr. kôru. Pridať vaječnú zmes, vlažné mlieko, kvasnice, ovocie aj s rumom. Vypracovať energicky a rýchlo na 5 minút.  Prikryť misku a nechať stáť na teplom mieste na 45 minút alebo až sa objem zdvojnásobí. Vybrať cesto na trošku pomúčenú dosku na cesto a ľahko ho spracovať. Rozrezať cesto v polovičke a každú vypracovať po 3-5 minutách, až sa cesto prestane lepiť. Položiť cesto do dobre vymazaných dvoch foriem, ktoré majú mať rovné steny (2l objemu) alebo do veľkých, čistých plechoviek (3l objemu).

Mohlo by vás zaujímať

Vianočné Panettone

120 minútSuroviny na Panettone: 1 hrnček hrozienok, 5 sušených marhúľ (krížaly), 2 lyžice kandovanej  citrusovej kôry, 1/3 hrnčeka rumu, 7-9g balíček sušených kvasnic alebo 21-27g čerstvých,… Čítaj ďaľej

V plechovkách sa získa tradičného vysokého „Panettone“ (Taliani majú špeciálnu formu). Prikryť formy, nechať stáť na 20-30 minút alebo až sa zdvojnásobí objem. Potrieť povrch Panettone vajcom alebo ak používate rozpustený cukor, tak zatiaľ ničím nepotierať. Ostrým nožom nadrezať hore X 1 cm hlboko. Vložiť do predhriatej trúby na 200-210°C a piecť po 15 min. Znížiť teplotu na 180-190°C a piecť ďalších 35 minút alebo až je špajla zapíchnutá do stredu a po vybratí čistá. Ak sa zaklope na spodok, Panettone ma znieť duto.Je možné, že budete potrebovať prikryť povrch cesta kúskom pečiaceho papiera,  ak sa bude zdať, že sa na vrchu príliš rýchlo farbí. Nechať vychladnúť vo forme. Ak používate glazuru, tak s ňou 2x potrieť ešte teplý povrch Panettone. Nechať vychladnúť a pocukrovať.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach