Panettone – vianočná talianska bábovka

Doba prípravy 180 minútNáročnosť

Suroviny na panettone – taliansku bábovku:

20 g sušeného droždia, 1/3 hrnčeka plnotučného teplého mlieka, 400 g múky, ¼ hrnčeka kryštálového cukru, 5 vajec, 1 a pol lyžičky hrubozrnnej soli, 280 g masla, 150 g horkej čokolády nakrájanej na hrubo,1 hrnček kandizovanej pomarančovej kôry, ½ lyžičky mandľovej esencie, ½ lyžičky pomarančovej esencie, olej na vymazanie, 2 lyžičky kakaa, ¼ hrnčeka mandľových lupienkov na posypanie

Postup:

Posypte droždím mlieko v mise. Nechajte stáť, kým sa nenapení, asi 5 minút. Prisypte pol hrnčeka múky, a 1 lyžicu cukru. Prikryte a nechajte asi hodinu postáť. Pridajte zvyšnú múku a 3 lyžice cukru, vyšľahané 4 vajcia a soľ. Zmixujte. Pridajte zmäknuté maslo po lyžiciach, po každej lyžici dobre premiešajte. Mieste asi 5 minút. Pridajte čokoládu, pomarančovú kôru a extrakty. Pomaly miešajte. Vyberte cesto na čistý povrch a vytvarujte guľu.

Mohlo by vás zaujímať

Vianočné Panettone

120 minútSuroviny na Panettone: 1 hrnček hrozienok, 5 sušených marhúľ (krížaly), 2 lyžice kandovanej  citrusovej kôry, 1/3 hrnčeka rumu, 7-9g balíček sušených kvasnic alebo 21-27g čerstvých,… Čítaj ďaľej

Dajte do vymastene misy, prikryte a nechajte cez noc v chladničke odstáť. Vyberte cesto, nechajte postáť, kým získa izbovú teplotu a rozdeľte na polovice. Vložte každú polovicu do špeciálnej formy a uložte na plech. Nechajte postáť na teplom mieste asi 2 hodiny. Predhrejte rúru na 180°C. Zmiešajte 1 vajce a kakao. Potrite cesto a posypte cukrom a mandľovými lupienkami. Pečte do zlatohneda, asi 50 minút. Vyberte z rúry, vložte drevenú špajľu vodorovne v spodnej časti každého do bochníka. Zaveste hore nohami. Nechajte úplne vychladnúť. 

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach