Kombinácia voňavých jabĺk a plnky zo Zlatého klasu Vás nadchne!
Suroviny na pudingový koláč s pečenými jablkami (vystačí na asi 12 porcií):
Na korpus:
- 250 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru
- 1 vajce
- 150 g zmäknutého masla
Na jablkovú náplň:
- 120 g sušených sliviek
- 120 g sušených marhúľ
- 4 PL rumu
- 0,5 KL mletej škorice
- 5 jabĺk (olúpaných, zbavených jadrovníkov)
Na náplň:
- 3 balíčky Zlatého klasu Originál (40 g)
- 50 g cukru
- 1,5 l mlieka
Na ozdobenie:
- 30 g mandľových plátkov
Ešte potrebujeme:
- tortovú formu (Ø 26 cm)
Postup:
- Na prípravu korpusu v mise zmiešame múku s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme vajce a maslo a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme asi 40 minút v chladničke odpočinúť.
- Polovicu cesta nanesieme na dno vymazanej a múkou vysypanej formy a vidličkou na niektorých miestach prepichneme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: 180 °C
- Doba pečenia: asi 10 Minút
- Čas prípravy: 80 minút
- Doba pečenia: asi 45 Minút
Korpus necháme vychladnúť. Potom zo zbytku cesta vytvoríme valček, ktorým vyložíme vnútornú stranu korpusu a pritlačíme tak, aby nám vznikol asi 4 cm vysoký okraj.
Na jablkovú náplň nakrájame slivky s marhuľami na malé kúsky a vložíme do misky. Vmiešame rum so škoricou, zamiešame a necháme odležať. Jablká poukladáme do kruhu na predpečené cesto a do stredov zbavených jadrovníkov nanesieme odležanú zmes.
Mohlo by vás zaujímať
Na náplň uvaríme Zlatý klas s cukrom a mliekom podľa návodu na obale a ešte horúci nalejeme na ovocie.
Posypeme mandľovými plátkami. Vložíme do rúry a pečieme pri rovnakej teplote ako v bode 1.
Pudingový koláč s pečenými jablkami necháme vychladnúť.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1298 kJ / 310 kcal | 1394 kJ / 333 kcal |
Tuky | 11,46 g | 12,32 g |
Sacharidy | 37,03 g | 39,82 g |
Bielkoviny | 4,14 g | 4,45 g |
Zdroj: Dr.Oetker