Suroviny:
Na cesto: 60 g strúhaného kokosu, 300 g rebarbory, 250 g hladkej múky, 20 g preosiateho kakaa, ½ balíčka, kypriaceho prášku do pečiva, 100 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, štipka soli, 150 g zmäknutého masla alebo margarínu, 3 vajcia, 4 PL mlieka
Na náplň: 150 g kyslej smotany, 2 vajcia, 1 balíček vanilkového cukru, 40 g strúhaného kokosu
Na ozdobenie: 250 g očistených jahôd, 2 zarovnané PL jahodového džemu, 2 PL vody
Ešte potrebujeme: tortovú formu (priemer 26 cm), elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta opražíme kokos na panvici bez tuku a necháme ho na tanieri vychladnúť. Rebarboru očistíme a nakrájame na kúsky (asi 2 cm). V mise zmiešame múku s opraženým kokosom, kakaom, kypriacim práškom, cukrom, vanilínovým cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín, vajcia a mlieko a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Opatrne vmiešame rebarboru. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme. Na prípravu náplne metličkou v mise vymiešame kyslú smotanu s vajcami a vanilkovým cukrom dohladka a nanesieme na predpečený koláč. Po okrajoch posypeme kokosom a pečieme pri teplote uvedenej v bode 2. Koláč necháme vo forme vychladnúť. Na ozdobenie jahody nakrájame na plátky a poukladáme do stredu koláča. V kastróliku prevaríme džem s vodou a nalejeme na jahody.
Náročnosť: stredná náročnosť
Vystačí na: asi 12 porcií
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 20 + 20 minút
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4