SPÄŤ
Vianočné pečenie

Staroruské perníky

Od: Pavol Cvengroš 17.12.2017
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Perníky sú najstaršou ruskou sladkou  maškrtou z múky. Ľudia o nich zložili mnozžstvo prísloví a porekadiel, rozprávok i piesní. Perníkmi sa ľudia obdarúvali na znak úcty a lásky, na sviatky, narodeniny a meniny. Niekedy sa pekávali veľmi veĺké, čím sa preukazovala miera náklonnosti darcu. Občas také perníky vážili aj niekoĺko pudov (1 pud je 16,38 kg) a viezli ich dvoje saní idúce vedĺa seba. Perníky sa podarúvali deťom, mladomanželom na svadbu, na krstiny, predávali sa na jarmokoch, slovom – boli súčasťou života Rusov. Prvé perníky sa modelovali z cesta ručne a predstavovali hviezdičky, figúrky vtákov a zvierat. Postupne, ako sa pernikárske remeslo zdokonaľovalo, začali sa ako formy na pečenie perníkov používať vyrezávané dosky. Mali vysokú hodnotu a doteraz sú vynikajúcim príkladom ruského dekoratívneho úžitkového umenia. Perníky vytvarované pomocou foriem sa nazývali vyrážané. V 17. – 19. storočí bolo pernikárstvo dôležitým odvetvím ľudových remesiel, zvlášť v Archangeľsku, Viazme, Gorodci,Moskve, Tule a Tvere. Vyrábali sa dva druhy perníkov – z kysnutého a nekysnutého cesta. Základom obidvoch bola melasa a med. Kysnuté boli lacnejšie a hrubšie ako nekysnuté a vyzerali ako tmavohnedé bochníčky. Nekysnuté boli tenké a žlté. Na objednávku sa piekli čisto medové perníky, tie však boli veľmi drahé. Niekedy sa perníky zdobili farebnou polevou a rôznymi nápismi. V 20. storočí sa niekdajšia popularita pernikárskeho umenia vytratila, hoci niet pochýb, že perníky sú aj dnes obľúbenou maškrtou.

Suroviny ( rozpočet na 8 porcií ):

500 g medu, 500 g pšeničnej múky, 150 g škrobu, 150 g cukru, 125 g lieskovcov, 1 lyžička mletej škorice, 1 lyžička mletých klinčekov, 1⁄2 lyžičky mletého muškátového orieška, 1⁄2 lyžičky kypriaceho prášku

Staroruské perníky
Postup:

Med (časť necháme na potretie), cukor, časť nasekaných lieskovcov, škoricu, klinčeky a muškátový oriešok zmiešame a za občasného miešania zohrievame dočervenkasta. Múku zmiešame so škrobom a s kypriacim práškom, pridáme medovú zmes a zamiesime husté cesto. Cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou 2 cm, povykrajujeme okrúhle perníky a do stredu každého vtlačíme lieskovec. Perníky potrieme zvyšným medom, poukladáme na plech mierne poprášený múkou a pečieme v predhriatej rúre 10 až 15 minút pri teplote 220 °C.

womangalérie VŠETKY