Čokoládová torta s višňami – suroviny (rozpočet pre 4 osoby, 255 kcal):
Cesto: 200 g stredne horkej čokoládovej polevy, 75 g masla, 6 vajec, 200 g cukru, soľ, maslo a cukor na vymastenie formy.
Višňový kompót: 800 g višní, 125 g cukru, 5 PL bourbonu (alebo inej whiskey), 200 ml šťavy z červeného hrozna, ½ vanilkového cukru, 2 pl škrobovej múčky
Postup:
Polevu nasekáme a rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli. Vmiešame maslo a hrniec vyberieme z kúpeľa. Vajcia oddelíme. Žĺtko so 4/5 cukru vyšľaháme v mixéri do svetlej farby. Do vaječnej hmoty opatrne vmiešame polevu. Bielky ušľaháme so zvyšným cukrom a troškou soli dotuha a opatrne vmiešame do hmoty. Tortovú formu vytrieme maslom a vysypeme cukrom. Pripravenú formu naplníme cestom. Pečieme v predhriatej forme pri 180°C 15 minút, potom stiahneme na 160°C a pečieme ďalších 30 minút.
Mohlo by vás zaujímať
Necháme vychladnúť na odkladacom rošte a vyberieme z formy. Višne vykôstkujeme. Zkaramelizujeme v hrnci cukor a zalejeme bourbónom. Časť šťavy necháme bokom, zvyšnú šťavu a vanilkový cukor pridáme do karamelu, privedieme do varu a 3 minúty varíme, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Pridáme višne a varíme ďalšie 2 minúty. Škrobovú múčku zmiešame so zvyšnou šťavou, vmiešame do variacich sa višní, prevaríme a stiahneme so sporáku. Kompót necháme 30 minút chladiť, potom ho dáme do vychladenej čokoládovej torty. Čokoládová torta s višňami je hotová. Pred servírovaním necháme celkom vychladiť.