Torta letné pokušenie – suroviny:
Na cesto: 4 žĺtky, 60 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, štipka soli, ½ kávovej lyžičky mandľovej arómy, 120 g detskej krupice, 80 g nastrúhaných mandlí, 40 g hladkej múky, 4 bielky, 60 g cukru
Na náplň: 1 balíček želatíny v plátkoch, 250 ml mlieka, 1 zarovnaná polievková lyžica cukru, 3 zarovnané polievkové lyžice detskej krupice, 250 g kyslej smotany, 150 g cukru, šťava z jedného citróna, 200 g zmesi drobného ovocia (možno použiť čerstvé, mrazené aj kompótované), 2 polievkové lyžice ovocnej šťavy z kompótu
Na ozdobenie: 50 g zmesi drobného ovocia, 1 balíček tortového želé červeného, 20 g nastrúhaných mandlí
Ešte potrebujeme: tortovú formu (Ø 26 cm), papier na pečenie
Postup:
Na prípravu cesta ušľaháme elektrickým ručným šľahačom žĺtky, cukor, vanilkový cukor, soľ a arómu do peny. Dôkladne premiešame krupicu, mandle a múku. Z bielkov a cukru vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni tuhý sneh. Do peny zľahka ručne vmiešame striedavo múku a sneh. Cesto naplníme do tortovej formy s dnom vyloženým papierom na pečenie a uhladíme. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Mohlo by vás zaujímať
Na prípravu náplne necháme želatínu napučať v studenej vode. Za stáleho miešania zvaríme v kastróle mlieko, cukor a detskú krupicu. Odložíme zo sporáka, vmiešame želatínu a necháme mierne vychladnúť. Pridáme kyslú smotanu, cukor a citrónovú šťavu. Do polovice náplne vmiešame drobné ovocie. Vychladnutý korpus jedenkrát pozdĺžne rozkrojíme, okolo spodného plátu upevníme očistený okraj formy a pokvapkáme ovocnou šťavou.
Na povrch nanesieme náplň s ovocím, priložíme druhý plát korpusu a opatrne pritlačíme. Zvyšnú náplň bez ovocia rozotrieme na povrch torty a na hodinu odložíme do chladničky. Po zatuhnutí formu odstránime a okraj torty posypeme mandľami. Na ozdobenie rozmixujeme ovocie ponorným mixérom, zmiešame s tortovým želé a povaríme asi 1 minútu. Tortu ovocným pretlakom pofŕkame. Je to naozaj letné pokušenie 🙂