Maková vianočná štóla – suroviny:
70 g práškového cukru, 42 g droždia, 150 ml mlieka, 500 g polohrubej múky, 1 vajce, 150 g masla, štipka soli
Plnka: 250 g mletého maku, 250 g hrozienok, 125 ml mlieka, 50 g masla, lyžička škoricového cukru, 50 g mletých lieskovcov, 1 vajce mlynček na pocukrenie
Postup:
Droždie rozdrobíme vo vlažnom mlieku spolu s cukrom. Po vykysnutí dáme kvások do misy spolu s múkou, zmäknutým maslom, vajcom a štipkou soli. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho zakryté na teplom mieste vykysnúť na 30 minút. Potom ho rozvaľkáme, potrieme plnkou, preložíme a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie kysnúť na ďalších 20 minút. Keď je krásne nakysnuté dame ho piecť do vyhriatej rúry približne hodinu.
Mohlo by vás zaujímať
Plnka: Mak zalejeme teplým mliekom a necháme 5 minút odstáť. Primiešame maslo, škoricu, vajce, hrozienka a orechy. Dôkladne premiešame. Podľa chuti môžeme štólu ešte pocukrovať práškovým cukrom.