Maková vianočná štóla

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Maková vianočná štóla – suroviny:

70 g práškového cukru, 42 g droždia, 150 ml mlieka, 500 g polohrubej múky, 1 vajce, 150 g masla, štipka soli

Plnka: 250 g mletého maku, 250 g hrozienok, 125 ml mlieka, 50 g masla, lyžička škoricového cukru, 50 g mletých lieskovcov, 1 vajce mlynček na pocukrenie

Postup:

Droždie rozdrobíme vo vlažnom mlieku spolu s cukrom. Po vykysnutí dáme kvások do misy spolu s múkou, zmäknutým maslom, vajcom a štipkou soli. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho zakryté na teplom mieste vykysnúť na 30 minút. Potom ho rozvaľkáme, potrieme plnkou, preložíme a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie kysnúť na ďalších 20 minút. Keď je krásne nakysnuté dame ho piecť do vyhriatej rúry približne hodinu.

Mohlo by vás zaujímať

hviezdickova strecha

Slávnostná efektná hviezdičková strecha

50 minútSlávnostná efektná hviezdičková strecha Suroviny na koláč „slávnostná hviezdičková strecha“: Na cesto: 175 g hladkej múky, 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva, 100 g… Čítaj ďaľej

Plnka: Mak zalejeme teplým mliekom a necháme 5 minút odstáť. Primiešame maslo, škoricu, vajce, hrozienka a orechy. Dôkladne premiešame. Podľa chuti môžeme štólu ešte pocukrovať práškovým cukrom.  

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach