Slávnostná efektná hviezdičková strecha
Suroviny na koláč „slávnostná hviezdičková strecha“:
Na cesto: 175 g hladkej múky, 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva, 100 g cukru, 75 g zmäknutého masla alebo margarínu, 3 vajcia, 1 PL mlieka
Na náplň: 1 balíček krémovej čokoládovej náplne, 200 ml studeného mlieka, 3 zarovnané PL práškového cukru, 125 g zmäknutého masla, 170 g višňového džemu
Na ozdobenie: 1 balenie Marcipánu, 1/2 Vanilkového struku „Bourbon“
Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm), elektrický ručný šľahač, cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou, formičky na vykrajovanie v tvare hviezdičky (rôzne veľkosti)
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom a cukrom. Pridáme maslo alebo margarín, vajcia a mlieko a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cesto nanesieme na vymastený plech vyložený papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Plát necháme vychladnúť. Náplň pripravíme s mliekom, cukrom a maslom podľa návodu na obale. Z plátu stiahneme papier na pečenie, na ktorom sa piekol. Plát nakrájame na 5 pásov s dĺžkou 30 cm, pričom každý pás musí byť rôzne široký (12 cm, 10 cm, 8 cm, 5 cm a 3 cm). Pásy plátu potrieme džemom. Polovicou náplne zlepíme pásy tak, aby vznikla strecha. Druhou polovicou náplne pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame pusinky. Múčnik odložíme do chladničky a necháme stuhnúť. Na ozdobenie vyvaľkáme marcipán a pomocou formičiek povykrajujeme hviezdičky, ktorými strechu ozdobíme. Nakoniec celý múčnik posypeme dreňou zo struku.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: 190 °C
- Teplovzdušná rúra: 170 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 12 minút
- Doba prípravy: asi 35 minút
- Vystačí na: asi 16 porcií
Tipy:
Múčnik pred podávaním ešte posypeme kakaom. V prípade potreby je možné múčnik aj zamraziť.
Zdroj: Dr.Oetker