Marhuľové linecké kolieska

Doba prípravy 55 minútEnergia: 113 kcal.Náročnosť

Marhuľové linecké kolieska sú výborné pre sviatočné chvíle.

Suroviny na marhuľové linecké kolieska:

Cesto: 500 g hladkej múky, 125 g práškového cukru, 1 balíček Vanilínového cukru, štipka soli, 30 g mletých lieskových orieškov, 250 g zmäknutého masla alebo margarínu, 2 vajcia, 2 PL mlieka, 5 kvapiek citrónovej arómy, 5 kvapiek rumovej arómy

Na potretie: 250 g prepasírovanej horúcej marhuľovej marmelády

Koláč posypeme: 50 g práškového cukru

Marhuľové linecké kolieska

Postup:

Na prípravu cesta preosejeme múku do misy alebo na dosku. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, mleté oriešky, maslo alebo margarín a vajcia. Do mlieka pridáme citrónovú a rumovú arómu a všetko prilejeme do zmesi na cesto. Zmes ručne spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme ½ hodiny odležať v chlade. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 3 mm. Formičkou vykrajujeme kolieska (Ø 5 cm), ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Z polovice koliesok menšou formičkou vykrojíme stred. Dáme do predhriatej rúry piecť. Vychladnuté krúžky posypeme práškovým cukrom. Do stredu kolieska dáme kávovou lyžičkou zohriatu a prepasírovanú marhuľovú marmeládu a nakoniec kolieska prikryjeme pocukrovanými krúžkami.

Mohlo by vás zaujímať

Žĺtkové peniažteky

35 minútSuroviny na žĺtkové peniažteky: 2 žĺtky, 100-120 g práškového cukru (podľa veľkosti žľtkov), 1 balíček vanilínového cukru Postup: Žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom vyšľaháme… Čítaj ďaľej
  • Elektrická rúra: 190°C
  • Teplovzdušná rúra: 170°C
  • Plynová rúra: stupeň 4
  • Doba pečenia: asi 12-14 minút
  • Počet kusov: asi 45 (5 plechov)
  • Doba prípravy: asi 40 minút

Tip:

Hotové marhuľové linecké kolieska necháme niekoľko dní odležať v chlade, budú mäkšie.

Nutričné hodnoty:

na porciu / kusna 100 g / ml
Energia473 kJ / 113 kcal1750 kJ / 418 kcal
Tuky5,09 g18,86 g
Sacharidy12,13 g44,92 g
Bielkoviny1,40 g5,19 g

www.oetker.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach