Marhuľové linecké kolieska sú výborné pre sviatočné chvíle.
Suroviny na marhuľové linecké kolieska:
Cesto: 500 g hladkej múky, 125 g práškového cukru, 1 balíček Vanilínového cukru, štipka soli, 30 g mletých lieskových orieškov, 250 g zmäknutého masla alebo margarínu, 2 vajcia, 2 PL mlieka, 5 kvapiek citrónovej arómy, 5 kvapiek rumovej arómy
Na potretie: 250 g prepasírovanej horúcej marhuľovej marmelády
Koláč posypeme: 50 g práškového cukru
Postup:
Na prípravu cesta preosejeme múku do misy alebo na dosku. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, mleté oriešky, maslo alebo margarín a vajcia. Do mlieka pridáme citrónovú a rumovú arómu a všetko prilejeme do zmesi na cesto. Zmes ručne spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme ½ hodiny odležať v chlade. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 3 mm. Formičkou vykrajujeme kolieska (Ø 5 cm), ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Z polovice koliesok menšou formičkou vykrojíme stred. Dáme do predhriatej rúry piecť. Vychladnuté krúžky posypeme práškovým cukrom. Do stredu kolieska dáme kávovou lyžičkou zohriatu a prepasírovanú marhuľovú marmeládu a nakoniec kolieska prikryjeme pocukrovanými krúžkami.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: 190°C
- Teplovzdušná rúra: 170°C
- Plynová rúra: stupeň 4
- Doba pečenia: asi 12-14 minút
- Počet kusov: asi 45 (5 plechov)
- Doba prípravy: asi 40 minút
Tip:
Hotové marhuľové linecké kolieska necháme niekoľko dní odležať v chlade, budú mäkšie.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 473 kJ / 113 kcal | 1750 kJ / 418 kcal |
Tuky | 5,09 g | 18,86 g |
Sacharidy | 12,13 g | 44,92 g |
Bielkoviny | 1,40 g | 5,19 g |