Vianočný koláč s ovocím

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Tento koláč plný ovocia je úplne neodolateľný.

Suroviny na Vianočný koláč s ovocím (vystačí na asi 24 porcií):

Na cesto:

  • 150 g sušených marhúľ nakrájaných na malé kúsky
  • 150 g hrozienok
  • 150 g sušených brusníc
  • 3 PL brandy alebo rumu
  • 170 g zmäknutého masla
  • 150 g trstinového cukru
  • 1 balíček Trstinového cukru rumového
  • 180 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 150 g čerstvých alebo mrazených ríbezlí

Na ozdobenie:

  • 2 PL marhuľového džemu
  • 1 balíček Marcipánu Dr. Oetker
  • 1 balíček Fondánu bielej poťahovacej hmoty Dr. Oetker

Okrem toho potrebujeme:

  • plech na pečenie (20 × 30 cm)
  • elektrický ručný šľahač
Vianočný koláč s ovocím

Postup:

Na prípravu cesta marhule, hrozienka a brusnice vložíme do misky, pokvapkáme ich brandy alebo rumom a necháme cez noc alebo aspoň 2 hodiny macerovať. V mise vyšľaháme maslo s oboma cukrami elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme múku, vajcia, ríbezle a macerované ovocie a dôkladne vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 160 °C
  • Teplovzdušná rúra: 140 °C
  • Plynová rúra: stupeň 2
  • Čas prípravy: asi 40 minút
  • Doba pečenia: asi 60 minút

Koláč necháme vychladnúť. Potom koláč potrieme 1 PL džemu.

Na ozdobenie pomocou váľka vyvaľkáme marcipán na obdĺžnik s rozmermi 20 × 30 cm a položíme ho na koláč. Marcipán potrieme 1 PL džemu. Fondán vyvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 20 × 30 cm a položíme na koláč.

TIP: Vianočný koláč s ovocím bez marcipánu a fondánu možno zamraziť.

Nutričné hodnoty:

na porciu / kusna 100 g / ml
Energia1009 kJ / 241 kcal1365 kJ / 326 kcal
Tuky9,01 g12,18 g
Sacharidy32,07 g43,34 g
Bielkoviny2,79 g3,77 g

www.oetker.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach