Kurací špíz na citrónovej tráve

Doba prípravy 45 minútEnergia: 290 kcal.Náročnosť

Suroviny (rozpočet na 4 porcie ):

400 g kuracie prsia, 4 ks citrónová tráva, 1 ks paradajka, 1 PL petržlenová vňať čerstvá, 200 g kus-kus, 200 g kyslá pochúťková smotana, 100 g vlašské orechy, 1/2 ks limetka, soľ, biele korenie

Kurací špíz

Pracovný postup:

Očistené kuracie prsia nakrájame na kocky a napichneme na citrónovú trávu, ochutíme a opečieme na grile. Paradajky krátko sparíme, zbavíme kože a jadier a nakrájame na malé kocky, ktoré zamiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a kus-kusom, ktorý sme pripravili v parnom hrnci. Vlašské orechy rozsekáme v ponornom mixéry multifunkčným nožom a zamiešame s kyslou smotanou. Dochutíme ochutíme limetkou, korením a soľou. Kurací špíz podávame preliaty orechovým dressingom so zeleninovým kus-kusom.

Možno vás bude zaujímať…

Čo by sme mali vedieť o soli a koľko soli by sme mali konzumovať?

Hoci neslané jedlá nie sú chutné, so solením to určite netreba preháňať, pretože konzumácia akejkoľvek soli v nadmernom množstve je škodlivá. Môže mať za následok vysoký krvný tlak a vznik ďalších srdcovo-cievnych ochorení. Aby sme to neprehnali, mali by sme si zapamätať, že odporúčaná denná dávka soli pre dospelého človeka je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie max.6 gramov a túto dávku by sme nemali prekračovať.  Mimochodom,  aj bežné potraviny, ktoré denno-denne konzumujeme, obsahujú soľ, takže soľme radšej s mierou. Keďže v strednej Európe je nedostatok jódu v strave, je vhodné používať jódovanú soľ.

Všetky soli, určené na ochucovanie jedla, musia obsahovať minimálne 97,5 % chloridu sodného. Zvyšok tvoria hlavne prídavné látky, ktoré z nej robia funkčnú potravinu. Varená soľ je hlavným zdrojom jódu v našej strave. Jód naše telo potrebuje pre správnu funkciu štítnej žľazy. Ďalšou prídavnou látkou môže byť fluór. Ten, vo forme fluoridu, prispieva k udržaniu mineralizácie zubov, čím pomáha redukovať vznik zubného kazu. Na trhu existuje aj soľ, ktorá obsahuje menej sodíka a viac draslíka oproti bežnej jedlej soli. Jej používaním prirodzene obmedzujete príjem sodíka do organizmu. Znížený príjem sodíka prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku. Draslík pomáha udržať rovnováhu elektrolytov, čím prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach