Energetická hodnota jednej porcie: 2 913 kJ
Suroviny ( rozpočet na 4 porcie ):
600 g kuracích pŕs alebo stehien (s kožou), soľ, biele korenie, 4 lyžice sezamových semienok, kôra z 1 citróna, 4 lyžice olivového oleja, 1 rímsky alebo ľadový šalát, 10 cherry paradajky, 3 lyžice majolenky, 3 lyžice kečupu, 4 ks arabského chleba
Postup:
Kuracie mäso nakrájame na kúsky, naklepeme, osolíme, okoreníme a napichneme na špajle (na jednu porciu počítame 3 až 4 menšie špízy). Špízy posypeme sezamovými semienkami, citrónovou kôrou a poukladáme kožou dole na panvicu s rozohriatym olejom. Pečieme 5 až 7 minút (podľa hrúbky mäsa). Ako náhle je mäso prepečené, špízy otočíme a krátko dopečieme. Koža bude chrumkavá a mäso sa pritom nevysuší. Taktiež môžeme piecť špízy potreté olejom na grile. Šalát na hrubo natrháme, pridáme na polovičky nakrájané paradajky a premiešame s majolenkou a s kečupom . Podávame s teplým arabským chlebom.
Možno vás bude zaujímať…
Čo by sme mali vedieť o soli a koľko soli by sme mali konzumovať?
Hoci neslané jedlá nie sú chutné, so solením to určite netreba preháňať, pretože konzumácia akejkoľvek soli v nadmernom množstve je škodlivá. Môže mať za následok vysoký krvný tlak a vznik ďalších srdcovo-cievnych ochorení. Aby sme to neprehnali, mali by sme si zapamätať, že odporúčaná denná dávka soli pre dospelého človeka je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie max.6 gramov a túto dávku by sme nemali prekračovať. Mimochodom, aj bežné potraviny, ktoré denno-denne konzumujeme, obsahujú soľ, takže soľme radšej s mierou. Keďže v strednej Európe je nedostatok jódu v strave, je vhodné používať jódovanú soľ.
Všetky soli, určené na ochucovanie jedla, musia obsahovať minimálne 97,5 % chloridu sodného. Zvyšok tvoria hlavne prídavné látky, ktoré z nej robia funkčnú potravinu. Varená soľ je hlavným zdrojom jódu v našej strave. Jód naše telo potrebuje pre správnu funkciu štítnej žľazy. Ďalšou prídavnou látkou môže byť fluór. Ten, vo forme fluoridu, prispieva k udržaniu mineralizácie zubov, čím pomáha redukovať vznik zubného kazu. Na trhu existuje aj soľ, ktorá obsahuje menej sodíka a viac draslíka oproti bežnej jedlej soli. Jej používaním prirodzene obmedzujete príjem sodíka do organizmu. Znížený príjem sodíka prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku. Draslík pomáha udržať rovnováhu elektrolytov, čím prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania.